Volg ons

Publicatie Prevent CD onderzoek

2 oktober 2014

Onder leiding van dr. Luisa Mearin LUMC is in Europees verband onderzoek gedaan naar de invloed van borstvoeding en geleidelijke introductie van gluten op het ontwikkelen van coeliakie.

Het vroeg beginnen met het wennen van zuigelingen aan dagelijkse zeer kleine hoeveelheden gluten vermindert niet de kans dat het kind in de peuterleeftijd coeliakie ontwikkelt. Ook het geven van borstvoeding, volledig of gedeeltelijk, heeft daar geen invloed op. Dat zijn de twee conclusies die worden getrokken in een groot Europees onderzoek, Prevent CD, dat vandaag is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Bij het onderzoek, dat zich voltrok over een periode van zes jaar tussen 2007 en 2013, waren 963 zuigelingen betrokken uit acht landen. De jonggeborenen waren allen drager van het genotype HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8, en hadden ten minste één eerstegraads familielid (ouder, broertje of zusje) met gediagnosticeerde coeliakie.

De helft van de zuigelingen kreeg tussen de zestiende en vierentwintigste week dagelijks in de voeding 200 milligram tarwegluten, bij voorkeur gepaard gaand met borstvoeding. De andere helft kreeg deze glutentoevoeging niet.

Op driejarige leeftijd werden de peuters die daar op grond van klinische verschijnselen en serologische testen voor in aanmerking kwamen, gediagnosticeerd met een biopsie van de dunne darm. Dat waren in beide groepen nagenoeg evenveel kinderen (52 en 53). Bij in totaal tachtig kinderen werd uiteindelijk de diagnose coeliakie gesteld, ook weer evenredig verdeeld over beide groepen. Bij deze kinderen waren meisjes in de meerderheid, maar het is ook bij volwassenen een al eerder geconstateerd verschijnsel dat coeliakie meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt.

Klik hier voor het onderzoek

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944