Volg ons

Reactie NCV op artikel verschenen in New Scientist

10 september 2014

De NCV heeft een reactie gestuurd naar de redactie van het blad New Scientst in verband met een artikel verschenen in het september nummer over o.a. coeliakie.

Beste redactie,

In het september nummer van uw blad de New Scientist verscheen een artikel met als titel: 'Glutenvrij: moeten we echt ons dagelijks brood laten staan´?

Het artikel lijkt een aantal onjuistheden te bevatten: alleen tarwe rogge en gerst zouden gluten bevatten. Spelt en Khorasan tarwe (kamut) behoren echter eveneens tot de glutenbevattende granen. In het artikel wordt gemeld dat mensen met coeliakie voordat de diagnose gesteld is vaak milde klachten ervaren. Dat kan, maar er zijn ook veel mensen met coelakie die erg ziek zijn voor de diagnose gesteld wordt.

Ook zou coeliakie kunnen leiden tot ondervoeding. Dat is alleen het geval als de darm nog niet hersteld is. Als de darm goed is hersteld en de antistoffen verdwenen zou de ziekte coeliakie op zich niet tot ondervoeding moeten leiden. Tenzij er wordt gekozen voor de verkeerde vervangers waardoor er sprake is van een onvolwaardige voeding.

De afsluitende zin van het artikel: 'als je geen zin hebt in brood dan laat je het toch lekker staan? is wat provocerend bedoeld. Maar tarwe en andere granen waarvan brood worden gemaakt bevatten waardevolle voedingsstoffen en het zomaar weglaten van brood zonder goeie vervangens kan leiden tot ernstige tekorten in de voeding. De NCV heeft hiervoor een campagne ontwikkeld ' Goed Glutenvrij' dat adviezen bevat voor een dagelijks gezond eetpatroon als om medische redenen er geen gluten gegeten mag worden.


Met vriendelijke groet,
Esther Melenberg
Hoofd diëtetiek Nederlandse Coeliakie Vereniging

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944