Volg ons

Dieet zonder medische noodzaak kan ongezonde gevolgen hebben

4 juli 2014

Diëtisten en voedingsdeskundigen zullen zich in de toekomst meer moeten richten op voorlichting over wat mensen wél dan wat mensen níet moeten eten. Het bespreken van voedingspatronen en eetgewoonten is daarbij belangrijker dan het leggen van de nadruk op specifieke voedingsmiddelen. De deskundigen zullen het dan wel moeten opnemen tegen de opvattingen over wat wel of niet ‘gezond’ is, die in doorgaans gebrekkige en onvolledige boodschappen via de (sociale) media worden verspreid.

Dat is de strekking van een uitgebreid artikel in het blad van de Amerikaanse Academy of Nutrition and Dieteticsover de gevaren van diëten waaraan geen medische noodzaak ten grondslag ligt1. Aanleiding voor het artikel is onder meer de ‘glutenhype’: het zich razendsnel verspreidende denkbeeld dat het glutenvrij dieet uitkomst biedt bij tal van kwalen en klachten en dat men er ook nog van zou afvallen. Het dieet zou onder meer ‘genezen’ van schizofrenie, autisme, postnatale psychose en (ook nog) het prikkelbare-darmsyndroom. Naar schatting zijn 1,6 miljoen Amerikanen nu op een vrijwillig (min of meer) glutenvrij dieet, tegenover 600.000 gediagnosticeerde coeliakiepatiënten, die het dieet uit medische noodzaak strikt moeten volgen.

In het verleden zijn tal van voedingsstoffen tot ‘volksvijand nummer 1’ verklaard: verzadigd vet, transvet, zout, koolhydraten, calorieën en toegevoegde suikers, waarbij men er aan voorbijging ‘dat sommige van de grootste leveranciers van deze producten ook de grootste bijdrage aan voedingsstoffen van levensbelang leveren’.

Op dit moment lijkt bij een deel van het publiek de mening te hebben postgevat dat het tarwe-eiwit gluten slecht is voor jan en alleman, niet alleen voor coeliakiepatiënten. Dat geloof wordt mede ingegeven door kruisvaarders die beter kunnen weten. Een voorbeeld daarvan is het succes van het boek ‘Wheat Belly’ (‘Broodbuik’) van de Amerikaanse cardioloog William Davis, die tegenwoordig meer tijd besteedt (en meer geld verdient) aan zijn tournee tegen tarwe dan in zijn spreekkamer.   

Het weren van bepaalde voedingsmiddelen uit een dieet heeft veelal de consequentie dat sommige noodzakelijke voedingsstoffen onvoldoende worden geconsumeerd. In Groot-Brittannië heeft de verlaagde melkconsumptie geleid tot de ‘schokkende terugkeer’ (na een eeuw) van rachitis, de ‘Engelse ziekte’.

‘Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen,’ zegt in het artikel Pamela Cureton, hoofddiëtiste van het Massachusetts General Hospital in Boston. ‘Er bestaan goede en verkeerde eetgewoonten.’

Maar als Novak Djokovic zegt dat hij zo aardig kan tennissen omdat hij geen gluten meer eet, dringt dat dieper door tot de massa.

Meer informatie


 

 Severely Restricted Diets in the Absence of Medical Necessity: The Unintended Consequenses. 
   In: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944