Volg ons

Onderzoek naar de veiligheid van voedingssupplementen

23 mei 2014

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat sommige voedingssupplementen stoffen (vitamines en mineralen) bevatten, met een dosering hoger dan de maximaal aanvaardbare bovengrens (ADH). Het RIVM waarschuwt dat overdosering op de lange termijn schade kan opleveren voor de gezondheid, met name bij ouderen.

Uit het onderzoek is gebleken dat er supplementen verkrijgbaar zijn die te veel aan voedingsstoffen bevatten. Het gaat dan bijvoorbeeld om B-vitames, vitamine C en ijzer. Voor deze stoffen is geen bovengrens vastgesteld. Het is daarom onduidelijk hoe veilig de dosering van deze stoffen in voedingssupplementen is.

Veel mensen met coeliakie slikken supplementen, zoals multi-vitamines, als aanvulling op hun glutenvrije voedingspatroon. De Nederlandse Vereniging voor Coeliakie (NCV) adviseert mensen met coeliakie die supplementen gebruiken daarom in ieder geval niet meer te slikken dan de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). 

Gezond glutenvrij voedingspatroon

Volgens de NCV hebben mensen met coeliakie, zodra de darm is hersteld, meestal geen extra vitamines meer nodig als zij een gezond en volwaardig glutenvrij voedingspatroon hebben. 
In de praktijk laten sommige mensen met coeliakie in hun voeding echter alleen de gluten weg, waardoor zij wél kans hebben op tekorten.

De NCV adviseert daarom altijd de begeleiding van een gespecialiseerde diëtist voor het samenstellen van een gezond glutenvrij voedingspatroon. De NCV heeft een eigen netwerk van diëtisten die zijn gespecialiseerd in coeliakie en het glutenvrij dieet. Kijk voor meer informatie op de website. 

Meer informatie

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944