Volg ons

Nederlandse Coeliakie Dag trekt steeds meer mensen

14 april 2014

Elk jaar wordt de Nederlandse Coeliakie Dag populairder. Afgelopen zaterdag, 12 april, was het zó druk in Vianen dat de ruimte soms bijna uit zijn voegen barstte. 2500 enthousiaste mensen bezochten de glutenvrije markt en tal van lezingen en workshops.

GlutenvrijeMarkt_NCD2014

Ruim 2500 mensen bezochten de Nederlandse Coeliakie Dag op zaterdag 12 april, weer zo'n 500 meer dan een jaar geleden. Zoals altijd was de glutenvrije markt het populairs. Hier mogen we rustig van drommen mensen spreken: files op het parkeerterrein en bij de ingang van de markt zelf. Ook bij veel stands stond men in de rij, vaak met boodschappenkar of rolkoffer. Rond het middaguur waren diverse standhouders al zo goed als 'los'.

Maar ook de lezingen en workshops trokken veel belangstellenden. Dat geldt altijd voor de onderwerpen die met voeding te maken hebben, zoals de lezing van Irene Gosselink en Janneke Schultink over 'de glutenvrije schijf van vijf'. Maar tegelijkertijd waren zowel de lezing van onze diëtiste Esther Melenberg over etiketten lezen als die, even verderop, van Prof. Dr. Ben Witteman, over coeliakie en diabetes afgeladen. Mensen aarzelden daarbij niet om vragen te stellen over wat hen bezighield. Ook de wat 'moeilijker' onderwerpen – zoals die over erfelijkheid, door Prof. Dr. Cisca Wijmenga – hadden trouwens over populariteit niet te klagen.

Bij het afsluitend Medisch Forum waren zoals altijd té veel vragen voor de beschikbare tijd, hoezeer de artsen achter de tafel ook hun best deden – waarbij we nog moeten aantekenen dat kinderartsen Frank Kneepkens en Joachim Schweizer wat laat aanschoven omdat de tieners van het voorafgaande Puberforum ook al van geen ophouden wisten.

Twee aankondigingen – gedaan tijdens de ALV – zorgden wel voor een kleine noot in mineur. Die betroffen het vertrek van zowel bestuurslid Hanny van Wezel (belangenbehartiging) als voorzitter Marieke Mol. Hanny van Wezel had nu eenmaal de toegestane twee termijnen volgemaakt en Marieke Mol vond haar voorzitterschap niet langer verenigbaar met haar drukke baan. 'Ze wil alles perfect doen en daarom denkt ze – ten onrechte – dat ze een minder goede voorzitter is geworden,' zo vatte directeur Bianca Rootsaert het samen. Maar Marieke Mol relativeert: 'Ik weet dat ik de vereniging in goede handen achterlaat, en dat ik dus met een gerust hart weg kan gaan.'

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944