Volg ons

Volkoren granen zijn gezond - voor wie geen coeliakie heeft

25 februari 2014

Voldoende volkoren graanproducten verminderen de kans op chronische ziekten en overgewicht, aldus het Voedingscentrum, dat een stuk uit Glutenvrij Magazine citeert.

'Recent Onderzoek', aldus het Voedingscentrum, toont dat vezels uit granen juist een positieve invloed hebben op het gewicht, de bloedsuikerwaarden en de cholesterolwaarden. Door die positieve invloed vermindert de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het onderzoek waarnaar verwezen wordt, is dat van Fred Brouns, hoogleraar Innovatie gezonde voeding aan de Universiteit van Maastricht. Het Voedingscentrum linkt door naar Glutenvrij Magazine 2013_1

De reden waarom het Voedingscentrum hiermee komt is de 'hype' die mede door een aantal bestsellers de mensen is aangepraat. Daardoor zijn de laatste tijd glutenbevattende graanproducten - zoals volkorenbrood en volkoren pastavarianten - in opspraak geraakt. Ze zouden voor iedereen nadelige effecten hebben op de gezondheid. Een grote bijdrage aan de negatieve hype rondom graanproducten is geleverd door William Davis in zijn boek Broodbuik. Fred Brouns daarentegen (en met hem vele anderen) concludeerde - ook al in Gutenvrij Magazine - dat de vermeende nadelige effecten van gluten uit graanproducten, die in Broodbuik zijn omschreven, niet goed onderbouwd zijn.

Dit geldt natuurlijk niet voor mensen met coeliakie of NCGS (niet-coeliakie-gerelateerde glutensensitiviteit) en evenmin voor mensen met een tarweallergie. Zij moeten glutenbevattende (of met gluten besmette granen) ten enenmale vermijden (en daaronder valt ook spelt!). Maar de mythe dat 'glutenvrij' voor iedereen gezond(er) zou zijn, is dus (weer eens) doorgeprikt. Nu ook door het Voedingscentrum. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944