Volg ons

Restaurant van Jamie Oliver moet £8000,- betalen

21 mei 2013

Eén van Jamie Olivers restaurants kreeg onlangs van de rechter een boete opgelegd van £ 8000,- omdat aan een klant, die tot drie keer toe om glutenvrije pasta had gevraagd, gewone tarwepasta geserveerd werd, waar ze erg ziek van werd. Dat berichtte The Telegraph op 16 mei jongstleden.

Het restaurant, Jamie’s Italian in de Zuid-Engelste stad Portsmouth, werd veroordeeld op grond van een ernstige overtreding van de Food Safety Act (wet op de voedselveiligheid). Daarnaast kreeg de klant een niet nader bekend gemaakte schadevergoeding.

De klant, Kristy Richardson, die sinds haar 19e coeliakie had, ging bij Jamie’s Italian haar huwelijksdag vieren. Ze had van tevoren opgebeld met de vraag of ze een glutenvrije maaltijd kon krijgen. Dat werd bevestigd. In het restaurant benadrukte ze nog twee keer – bij de maître d’hôtel en de serveerster – dat de pasta absoluut glutenvrij moest zijn. En daarbij wilde ze een vegetarisch gerecht. Dat was kennelijk teveel voor de serveerster, die alleen ‘vegetarisch’ onthield. Kristy Richardson kreeg korte tijd later een heftige reactie op de tarwepasta en moest urenlang overgeven. Bovendien had ze nog een auto-immune reactie in verband met andere medicijnen die ze moest innemen.

Dat was in november 2011. Na een lange strijd tussen advocaten kwam de zaak uiteindelijk, in mei van dit jaar, voor de rechter. Die bepaalde – nadat deskundigen het restaurant hadden bezocht – dat Jamie’s Italian wel zeer in gebreke was gebleven. Jamie’s advocaat gaf volmondig toe dat er ernstige fouten waren gemaakt. De werkwijze en training van het personeel zou sindsdien grondig zijn verbeterd.

Buiten de rechtbank bereikten de twee partijen een akkoord over schadevergoeding. De details zijn niet bekend gemaakt. Kristy Richardson wil vanwege de afspraken met Jamie’s geen commentaar geven. Jamie’s Italian Portsmouth zegt desgevraagd ‘het gebeuren ‘zeer te betreuren’ en de door de rechtbank opgelegde boete te accepteren. Daarnaast wijst het restaurant er fijntjes op, dat het incident in Portsmouth ‘extreeem zeldzaam’ is in de Jamie’s Italian keten: ‘In feite het enige geval in vijf jaar bij 32 restaurants,’ waar ‘duizenden maaltijden per dag worden geserveerd, waarvan vele aan mensen die hun allergie of voedselintolerantie duidelijk hebben uitgelegd. In dit geval was er sprake van miscommunicatie waarvoor we de cliënt onze verontschuldigingen hebben aangeboden.’

Op zijn website kondigt Jamie’s Italian tegenwoordig wel aan dat er ‘heerlijke glutenvrije pasta op verzoek’ beschikbaar zijn.

Ook in zijn blad brengt Jamie Oliver tegenwoordig glutenvrije recepten.

Het bericht op de website van The Telegraph lokte meer dan honderd reacties uit.

[Bron: The Telegraph - 16 mei 2013]

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944