Volg ons

Nieuwe aanpak helpt Djokovic winnen

13 september 2011

Op Flushing Meadow zullen de gedachten van Novak Djokovic gisteren vast wel een keer zijn teruggegaan naar een jaar geleden. Destijds verloor hij de finale van Rafael Nadal. Het was de zoveelste keer dat hij het in de eindfase van een toernooi niet kon waarmaken. Op dat moment besloot Djokovic dat het tijd was voor een ommekeer. Dat lukte hem, en hoe. Hij volgt een streng glutenvrij dieet dat hem fit houdt. 

Vanaf het begin van 2011 is Djokovic oppermachtig. Hij koos voor een andere aanpak, nam wat meer rust en reeg de titels aaneen. Tot de halve finale van Roland Garros won de man uit Belgrado liefst 41 partijen op rij. De Zwitser Roger Federer was hem in Parijs de baas. De 'oude' Djokovic zou na een teleurstelling van die omvang een terugslag krijgen. Nu richtte hij zich moeiteloos op.

Fysiek ongemak
Hij pikte de zegereeks gewoon weer op en won na de Australian Open in januari ook zijn geliefde Wimbledon. Na een korte pauze was het tijd voor het Noord-Amerikaanse hardcourt. Het toernooi van Montréal was meteen een prooi voor hem. In Cincinnati kreeg Djokovic last van fysiek ongemak en moest hij in de finale tegen Andy Murray opgeven. Het bleek uit voorzorg, want op de US Open was de 24-jarige topspeler weer heer en meester.

Het was al de zesde finale die hij dit jaar won van Nadal, die altijd geroemd wordt om zijn mentale kracht. In eerdere jaren verloor Djokovic regelmatig zijn hoofd op de baan, maar nu blijft hij ijzig koel. In de halve eindstrijd werkte hij tegen Federer zelfs twee matchpoints weg in de vijfde set. Hij kreeg in die partij het publiek mee dat hem na twee verloren finales op Flushing Meadows de triomf leek te gunnen.

Entertainment
Even liet Djokovic zien dat hij een publieksspeler is, maar het echte entertainment bewaart hij uitsluitend voor buiten de baan. Miljoenen mensen bekeken op YouTube hoe de goedlachse tennisprof verkleed als vrouw Shakira nadeed. Zijn imitatie van Maria Sjarapova leverde zo mogelijk nog meer fans op. Op Roland Garros vermaakte hij de menigte als diskjockey en bij de Amerikaanse talkshow van Jay Leno voerde hij een Servische dans op.

De geintjes leken vroeger zijn concentratie op de baan te beïnvloeden, maar dit jaar laat hij dat niet gebeuren. Djokovic is een gedisciplineerde prof geworden. Hij volgt zelfs een streng glutenvrij dieet dat hem fit houdt. Het levert hem in 2011 de indrukwekkende balans op van 64 gewonnen partijen en slechts 2 nederlagen.

Bron: vk.nl

Noot van de NCV: Het is helaas niet duidelijk of hij coeliakie heeft of 'non celiac gluten sensitive' is.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944