Volg ons

Tanja Jess solidair aan coeliakiepatiënt Vivian van Huiden

17 juni 2011

In het kader van de nationale coeliakie campagne is Tanja Jess vandaag solidair aan Vivian van Huiden, boegbeeld van de campagne. Zij heeft sinds haar jeugd coeliakie. Tanja Jess zal een dag glutenvrij eten en samen met Vivian haar boodschappen doen om te ervaren wat Vivian dagelijks ervaart.

De Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging vragen dit jaar tijdens de collecte aandacht voor coeliakie, ofwel glutenintolerantie. Mensen met deze ziekte kunnen geen gluten verdragen. Het geeft klachten als buikpijn en diarree. In Nederland hebben naar schatting 160.000 mensen coeliakie, maar weten slechts 25.000 mensen dat ze het hebben.

Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. De dunne darm raakt beschadigd door het contact met de gluten. Op den duur kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden en ontstaan allerlei klachten in het lichaam, zoals aanhoudende diarree, verstopping, overgeven, opgezette buik, bloedarmoede, vermoeidheid of gewichtsverlies. De klachten zijn soms heel duidelijk, maar vaker algemeen en onduidelijk. In Nederland is de ziekte nog relatief onbekend. Naar schatting lopen er 135.000 mensen rond met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

Verbetering in de diagnosestelling lost veel problemen op
Coeliakie is in Nederland een nog niet ontdekte volksziekte die bij patiënten veel leed en schade veroorzaakt. Doordat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt gediagnostiseerd leidt het tot fysieke schade, maar ook tot onnodig ziekteverzuim, achterstand tijdens studie en jarenlange gang langs vele artsen. Wanneer de ziekte wordt gediagnostiseerd kan de relatief eenvoudige behandeling, in de vorm van een glutenvrij dieet, worden gestart.

Digitale zelftest
Op www.deglutentest.nl kunnen mensen aan de hand van een korte digitale vragenlijst testen of hun klachten kunnen wijzen op coeliakie. Via de huisarts (bloedtest) en een specialist (darmonderzoek) kan de diagnose worden bevestigd.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944