Volg ons

Meer auto-immuunziekten bij glutensensitiviteit

8 december 2015

Veel patiënten met glutensensitiviteit (NCGS) hebben auto-immuunziekten of zijn drager van ANA’s, antistoffen gericht tegen de eigen celkernen. Dat is de uitkomst van een Italiaanse studie. Daarin werden NCGS-patiënten vergeleken met patiënten die coeliakie hebben of het prikkelbare darmsyndroom(PDS).

Bij PDS-patiënten ontwikkelen zich in geringe mate auto-immuunziekten, respectievelijk 4 en 2 procent, blijkt uit twee onderzoeken met tientallen patiënten. Dit in tegenstelling tot NCGS-patiënten met 29 en 24 procent, en coeliakiepatiënten met 29 en 20 procent. De auto-immuunziekte betreft vooral de ziekte van Hashimoto.

Onderzoek naar ANA’s wijst uit dat 46 en 28 procent van de NCGS-patiënten positief waren, tegen 24 en 7,5 procent van de coeliakiepatiënten, en 2 en 6 procent van de PDS-patiënten.

Volgens de onderzoekers lijkt glutensensitiviteit een sekse-gerelateerde aandoening, die in een hogere mate bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.

Opvallend is dat ongeveer de helft van alle NCGS-patiënten drager is van HLA-DQ2 of -DQ8, de zogenoemde erfelijke genen bij coeliakie.

Glutensensitiviteit is overigens een ziekte waarvan vaststaat dat het géén coeliakie is, noch een tarwe-allergie. Mogelijk wordt die veroorzaakt door gluten,  een ander voedselbestanddeel als lactose, een melkeiwit, of een reeks vergistbare koolhydraten (FODMAPs). Het is ook niet zeker of NCGS een chronische ziekte is of een kwaal die na verloop van tijd weer verdwijnt.

Salerno-criteria
In het Italiaanse Salerno stelden medische experts criteria op voor de diagnose van NCGS als eenmaal coeliakie of tarwe-allergie is uitgesloten.

Samengevat wordt een patiënt zes weken gevolgd met een glutenhoudend dieet en daarna zes weken lang met een glutenvrij dieet. Dan volgt een placebo gecontroleerde ‘gluten challenge’ met een dieet (zonder of juist met) gluten. Ook dan vult de patiënt vragenlijsten in over veranderingen in één tot drie van zijn symptomen.

Als de antwoorden op de vragen uit de gluten- en placeboperiode onderling meer dan 30 procent verschillen, zou op grond daarvan de diagnose NCGS kunnen worden gesteld.

Er zijn nog altijd geen ‘biomarkers’ (zoals antistoffen bij coeliakie) gevonden voor NCGS en de Salerno-criteria zijn omslachtig, geven de opstellers zelf toe.

Lees hier meer over het Italiaanse onderzoek. Meer informatie over Salerno-criteria is hier te lezen.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944