Volg ons

Meer onderzoek naar darmflora coeliakiepatiënt

1 februari 2016

Er moet meer onderzoek komen naar de darmflora bij coeliakiepatiënten omdat daar wellicht therapeutische mogelijkheden liggen. Dat schrijven Canadese en Amerikaanse onderzoekers in een recent overzicht van onderzoeken naar de rol die darmbacteriën – ‘darmflora’ – mogelijk spelen bij het ontstaan van de auto-immuunziekte.

Uit het onderzoek blijkt dat er verschillen bestaan tussen de samenstelling van de darmflora van coeliakiepatiënten en van mensen zonder coeliakie. Bovendien is aangetoond dat de samenstelling van de darmflora van invloed is op de reactie van het immuunsysteem op gluten.

Uit al die onderzoeken – veel ook op proefdieren- kan echter niet de conclusie worden getrokken dat er een typische samenstelling van de darmflora geldt voor coeliakiepatiënten.

‘We zijn nog ver verwijderd van het volledig begrijpen van de wijze van ontstaan van coeliakie, de manieren waarop het zich manifesteert, en de factoren die een rol spelen bij het ontstaan en het verloop ervan’, aldus de onderzoekers.

Bacteriën komen in zeer grote hoeveelheden, en in een ruime variëteit, voor in het darmstelsel, aanzienlijk meer in de dikke darm dan in de dunne darm.

Ze zijn van groot belang bij de spijsvertering en voor het immuunsysteem. De verschillende darmbactereriën houden elkaar doorgaans in evenwicht. Zodra dat evenwicht wordt verstoord, kunnen zich problemen voordoen.

Hier kunt u meer lezen over het onderzoek.

 Novel players in coeliac disease pathogenesis: role of the gut microbiota www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26055247 Verdu E.F. et al. Nat, Rev.Gastroenterol.Hepatol. DOI:10.1038/nrgastro.2015.90

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944