Volg ons

Borstvoeding kan coeliakie niet voorkomen

2 februari 2016

Borstvoeding draagt niet bij aan het verminderen van het risico van coeliakie. Dat is aangetoond in het Europese onderzoeksproject Prevent CD. Maar borstvoeding is nog altijd aan te bevelen vanwege de medische en psychosociale voordelen, aldus een nieuwe richtlijn van de Europese Vereniging voor maag-darm-leverziekten en voeding bij kinderen (ESPGHAN).

Gluten kan aan de baby-en peutervoeding worden toegevoegd op enig moment tussen de vierde en de twaalfde maand, aldus de ESPGHAN. Bij kinderen met een hoog risico -met eerstegraads familieleden met coeliakie -lijkt een vroege introductie van gluten vanaf de de vierde maand wel te kunnen leiden tot een vroegere manifestatie van coeliakie.

Grote hoeveelheden gluten dienen in de eerste weken na de introductie en in de kleutertijd te worden vermeden, hoewel een ‘optimale hoeveelheid’ niet is vastgesteld.

Hoe ingewikkeld deze materie is, blijkt uit de volgende bemerking in het nieuwe standpunt. Grote hoeveelheden gluten in baby- en peutervoeding kunnen leiden tot een eerdere ontwikkeling van coeliakie. Daarbij wordt voeding niet goed opgenomen, wat een verstoorde groei als gevolg kan hebben.

Dat kan worden beschouwd als schadelijk voor niet-gescreende kinderen, die geen symptomen maar wel coeliakie hebben. ‘Maar het kan wel weer het voordeel bieden voor een duidelijke en vroege diagnose, die zou kunnen leiden tot minder complicaties op de lange termijn door ongediagnosticeerde coeliakie,’ aldus het onderzoek.

Lees hier meer over het onderzoek.

Gluten Introduction and The Risk of Coeliac Disease. A Position Paper By The European Society For Paediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition.

Szajewska, Hania; Shamir, Raanan; Mearin, ML et al. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition, Januari 2016. DOI: 10.1097/MPG.0000000000001105

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944