Volg ons

Is de glutenhype binnenkort voorbij?

21 april 2015

Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation aan de Universiteit van Maastricht meldde dit op een bijeenkomst bij het Nederlands Bakkerij Centrum.

In het artikel over deze bijeenkomst in VoedingNu wordt beschreven dat Brouns deze uitspraak deed in een bijeenkomst over koolhydraten en brood als gezond voedingsproduct. Brouns was al sinds de Nederlandse vertaling van de Broodbuik fel gekant tegen de introductie van een glutenvrij dieet als een algemeen heilzaam dieet. Deze trend mist een fundamentele wetenschappelijke onderbouwing. In het artikel wordt niet duidelijk waarop Brouns zijn uitspraak dat de glutenvrije hype op zijn retour zou zijn baseert. 


Vooralsnog laten marktcijfers zien dat er juist sprake is van een stijging van het aantal verkochte producten en groeien de hippe glutenvrije muffintentjes in grote steden als paddestoelen uit de grond. Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging: ‘Je zou mogen verwachten dat een nuchter volk als de Nederlanders uiteindelijk weer hun bruine boterham in ere zou herstellen en dat de hype wel eens op zijn retour zou gaan. Een hype gaat immers altijd op zijn retour, uiteindelijk. Maar wanneer is de grote vraag? We zien aan de marktcijfers dat de markt voor glutenvrije producten juist nog wel groeit en even explosief als het jaar ervoor. Voor de NCV is het interessant om goed te blijven volgen waarom mensen een glutenvrij dieet volgen. Natuurlijk een must voor mensen met coeliakie, maar we moeten ook de ontwikkelingen rondom Non Celiac Gluten Sensitivity, een erkende aandoening die echter moeilijk te diagnosticeren is, goed in de gaten houden. Wat is daar aan de hand? Uit onderzoek blijkt dat mensen ook echt klachten ervaren van tarwe zonder de diagnose coeliakie, maar niet zeker is of dit aan het eiwit gluten in tarwe ligt.

Lees hier het artikel in VoedingNu

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944