Volg ons

Starbucks komt met glutenbevattende havermelk; risico op kruisbesmetting?

19 januari 2018

Starbucks verkoopt sinds kort koffie met havermelk. Zij hebben dit gedaan om mensen met een lactose-intolerantie of koemelkeiwit-allergie tegemoet te komen. Haver is van nature glutenvrij, maar deze havermelk bevat gluten, aldus Starbucks. Niet geschikt dus voor mensen met een glutenvrij dieet.

Starbucks heeft al enige tijd de glutenvrije panini in het assortiment, waardoor blijkt dat ze de glutenvrije consument graag willen bedienen. Maar met de komst van de havermelk is het risicovol om een cappuccino, latte of een andere melk bevattende warme drank te drinken; we vroegen Starbucks naar de kans op kruisbesmetting. Met de melk opschuimer worden immers verschillende soorten melk door elkaar heen warm gemaakt. Starbucks meldde dat "na elke bestelling de materialen en de machines grondig worden gereinigd".
In de praktijk hebben wij gezien hoe deze grondige reiniging eruit ziet: de medewerker haalt een doekje langs het stoomspuitje. Dat zou kruisbesmetting moeten voorkomen. Wij vinden dat niet afdoende en hebben dat ook gemeld. 

We gaan met Starbucks in gesprek. Totdat we meer weten over het gehalte aan gluten in de cappuccino’s en latte, adviseren we onze leden zich bewust te zijn van het risico op kruisbesmetting bij het kopen van (warme) dranken bij Starbucks.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944