Volg ons

Vandaag is het nationale..... bananendag!

19 april 2018

Wat hebben bananen en coeliakie met elkaar te maken? Heel veel! Het bananendieet was namelijk het allereerste dieet dat werd voorgeschreven bij de behandeling van coeliakie.

Coeliakie werd in de oude Griekse tijd voor het eerst beschreven. De Griekse arts Aretaeus van Cappadocia beschreef de symptomen van deze ziekte en gaf deze aandoening de naam “Koiliakos” . Koilia is Grieks voor buik.

Pas in 1924 ontdekte de Amerikaanse kinderarts Haas dat sommige kinderen op een dieet van vooral bananen, flink opknapten en de diarree deden stoppen. Deze dokter Haas publiceerde een artikel waarin hij schreef over behandeling van kinderen met de diagnose coeliakie: acht coeliakiepatientjes die een bananendieet kregen, reageerden goed op de behandeling en werden ‘klinisch genezen’ terwijl de twee controlepatientjes zonder bananendieet stierven.

Lange tijd is het populaire bananendieet dan ook dé behandeling van coeliakie geweest. Vóór de komst van het bananendieet stierf 1 op de 4 kinderen met coeliakie. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een dieet bij coeliakie waarbij granen, aardappelen en lactose verboden waren. Hoewel de onderliggende verklaring waarom bananen zo goed werkten bij coeliakie niet klopte, deed Haas hiermee wel een eerste aanzet om het dieet als behandeling van coeliakie te zien.

In de jaren ’50 was het uiteindelijk de Nederlandse kinderarts Dicke die het verband legde tussen coeliakie en de consumptie van gluten.

Al met al hebben glutenintolerante mensen dus veel te danken aan deze kromme gele vrucht! Dus: have a banana today...

Meer van deze feitjes kun je lezen in het eboek ‘Coeliakie in Nederland’, gratis te downloaden via https://www.hebikcoeliakie.nl/

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944