Volg ons

Glutenvrije geneesmiddelen in basispakket?

2 mei 2018

Standaard voorgeschreven medicatie wordt vergoed door de basisverzekering. Maar hoe zit dat nou als je een alternatief geneesmiddel nodig hebt, omdat het voorgeschreven geneesmiddel niet glutenvrij is? We vroegen het aan ziektekostenverzekeraar VGZ.
Medicijnen die zijn opgenomen in het preferentiebeleid (voorkeursbeleid) wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar als een verzekerde uit medische noodzaak een ander middel, zoals een glutenvrije variant nodig heeft, kan deze ook vergoed worden. Daar is wel een verklaring ‘medische noodzaak’ van de arts voor nodig, oftewel de dokter moet de medische noodzaak vermelden op het recept, laat VGZ weten.

Lees hier meer over het preferentiebeleid in zijn algemeenheid: 
https://www.knmp.nl/praktijkvoering/bekostiging/preferentiebeleid

En het preferentiebeleid van VGZ in het bijzonder: 
https://www.vgz.nl/klantenservice/veelgestelde-vragen/voorkeursbeleid-geneesmiddelen

Let wel op: bij een aantal verzekeraars vallen de voorkeursgeneesmiddelen niet onder het eigen risico. Dat betekent dat je, wanneer je deze voorkeursmiddelen voorschreven krijgt, de kosten niet eerst worden verrekent met het verplicht of vrijwillig eigen risico. Dit is een uitzondering die door een klein aantal verzekeraars (o.a. VGZ, Univé en IZZ) wordt geboden. 
Het niet-preferente geneesmiddel die niet onder het voorkeursbeleid valt, valt wel onder het eigen risico!

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944