Volg ons

Belangrijk onderzoek glutensensitiviteit

18 juli 2018

Je hebt geen coeliakie, maar je bent glutensensitief. En dan heb je (net zo) veel klachten als bij coeliakie. Misschien al jaren. Maar hoe zit ‘t nou precies? Zijn gluten echt de boosdoeners voor je buikpijn, darmproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid etc?

Antwoord

Wageningen University wil daar een antwoord op, en begint een belangrijk onderzoek naar glutensensitiviteit, ofwel NCWS, Non Celiac Wheat Sensitivity. De onderzoekers vermoeden namelijk dat niet gluten, maar ATI’s de boosdoeners zijn bij NCWS. 


ATI staat voor Amylase Trypsine Inhibitor. Het is een plantenbeschermingseiwit in tarwe, en dit eiwit heeft een sterk allergene werking. Deze stof is medeoorzaak van bakkers-gerelateerde astmaverschijnselen, die optreden bij het inademen van meelstof. 


Tarwe

In tarwe zitten veel verschillende ATI-soorten. ATI’s zijn resistent tegen blootstelling aan hitte (koken, bakken), maagzuur en verteringsenzymen in de darm. ATI’s blijven dus na consumptie van het graanproduct in grote mate intact en kunnen bij personen die daar gevoelig voor zijn immuunreacties in de darm veroorzaken. 


De WUR gaat onderzoeken wat precies het effect is van ATI’s uit tarwe en einkorn, een ander soort graan, op de darmen. 
Er is al een boek verschenen over ATI’s in tarwe. Daarin wordt geconcludeerd dat deze ATI’s je ziek maken. Alleen is dit onderzoek in vitro uitgevoerd, oftewel in buisjes in het laboratorium. De WUR gaat de studie doen ‘in vivo’, oftewel met levende wezens (mens/dier). Begin 2021 worden de resultaten verwacht. 

* Meer info over het boek vind je hier (Prof. Schuppan Tägliches Brot: Krank durch Weizen, Gluten und ATI)  https://www.springer.com/de/book/9783662560433 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944