Volg ons

Kennis over coeliakie onder huisartsen

17 oktober 2018

Coeliakie wordt steeds vaker gediagnosticeerd, maar nog steeds lopen er te veel mensen met coeliakie rond die dit niet weten. Om deze mensen op te sporen is het belangrijk dat de kennis over coeliakie bij huisartsen up-to-date is. Het VUmc heeft een onderzoek gepubliceerd over het kennisniveau van huisartsen over coeliakie. Dit onderzoek werd samen met de NCV opgezet. Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen onderling zeer verschillen in hun kennis over de diagnostiek, de in te zetten behandeling en de vervolgbehandeling (follow-up) van (potentiele) coeliakie patiënten.

 

  • Zo worden vooral de klassieke symptomen herkend door de huisarts: maag-darmklachten bij volwassenen, bolle buik en groeiachterstand bij kinderen. Maar de wat vagere symptomen zoals vermoeidheid, bloedarmoede, botontkalking, gewichtsverlies en hoofdpijn worden niet vaak herkend als symptomen van mogelijke coeliakie.
  • Op het gebied van de diagnostiek werd duidelijk dat sommige huisartsen de diagnose stelden op basis van enkel de aanwezigheid van antistoffen in het bloed en niet altijd doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis voor verdere diagnostiek, omdat een darmbiopt niet nodig zou zijn. Een enkele huisarts stelde de diagnose door te kijken of de klachten verdwijnen bij een glutenvrij dieet (zonder bloedtest).
  • De risicogroepen zijn volgens de deelnemende huisartsen beperkt tot mensen met coeliakiepatiënten in de familie en mensen met klachten die passen bij het prikkelbare darmsyndroom. Overige risicogroepen zoals diabetes patiënten, patiënten met syndroom van Down, patiënten met een auto-immuunziekte, worden niet herkend.  
  • Slechts 1 huisarts was bekend met de gentest om het HLA-genotype te bepalen.
  • Wat betreft de in te zetten behandeling stuurden álle deelnemende huisartsen de patiënt met coeliakie door naar een diëtist. Sommigen stuurden door naar een MDL (kinder)arts of internist.
  • Een enkele huisarts gaf aan dat een coeliakiepatiënt af en toe toch iets met gluten kan eten.

 

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de NCV het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een brandbrief gestuurd met de vraag de richtlijn coeliakie voor huisartsen te herschrijven, zodat de kennis bij huisartsen verbeterd. Dit verzoek werd twee weken later gehonoreerd. Momenteel zijn de voorbesprekingen van deze nieuwe richtlijn in volle gang. Hiermee hopen we dat er meer coeliakiepatiënten in de huisartsenpraktijk worden opgespoord én dat hen een ellendige lange weg naar de diagnose bespaart blijft.

Publicatie:
The daily practice of (suspected) coeliac disease management by general practitioners: A qualitative approach

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6171459/

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944