Volg ons

Glutenvrij dieet verhoogt risico van overgewicht

23 februari 2015

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat een glutenvrij dieet tot overgewicht kan leiden. Waarschijnlijk onder meer veroorzaakt door de ongezonde ingrediënten die in veel kant-en-klare glutenvrije dieetproducten zitten. De NCV is samen met de WUR druk bezig met het ontwikkelen van een index waaraan volgens de NCV een gezond GV product zou moeten voldoen.

Campagne Goed Glutenvrij

De NCV startte twee jaar geleden de campagne Goed Glutenvrij waarbij werd gewezen op een evenwichtig glutenvrij dieet; meer dan alleen de gluten uit je dieet halen, ook ‘gemiste' voedingsstoffen vervangen. Verder letten op zoet, zout en vet omdat GV producten vaker deze toevoegingen bevatten.

Het glutenvrij dieet leidt bij coeliakiepatiënten gewoonlijk tot een verbetering van de gezondheidstoestand. Onderzoekers signaleren evenwel recente studies waarin een neiging naar obesitas wordt geconstateerd nadat de patiënt op het glutenvrije dieet is overgegaan. Dat was het geval in een onderzoek in Boston naar een groep van 679 gediagnosticeerde patiënten. Op het moment van de diagnose was het percentage individuen met overgewicht aanzienlijk lager dan in de algemene bevolking (32 tegenover 59 procent). Maar de gemiddelde Body Mass Index steeg in deze patiëntengroep aanzienlijk na de introductie van het glutenvrije dieet (van 24 naar 24.6). Van alle patiënten met een normale tot hoge BMI nam deze met meer dan twee punten toe. Van de groep met een normale BMI geraakte 15,8 procent tot overgewicht. Van de groep die op het tijdstip van de diagnose al overgewicht had, nam het gewicht verder toe.

Een ander opmerkelijke conclusie uit dit onderzoek: de BMI nam vooral toe bij patiënten die zich zo goed mogelijk aan het dieet hielden. De conclusie van de onderzoekers luidt dat bij het vertrouwd maken van patiënten met het glutenvrije ook veel aandacht moet worden besteed aan adviezen hoe men op een gezond gewicht kan blijven of geraken.

Dietistennetwerk NCV

Voor meer informatie over glutenvrij eten waarvan u niet aankomt kunt u terecht bij een van de dietisten bij u in de buurt uit ons dietistennetwerk.

Het hele onderzoek Body mass index and the risk of obesity in coeliac disease treated with the gluten-free diet vindt u in onze kenniscentrum (alleen toegankelijk voor leden).

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944