Volg ons

Glutenvrij icoontje AH (tijdelijk) op minder producten

16 januari 2015

Op een aantal van de producten van het huismerk Albert Heijn blijkt het eigen AH glutenvrij icoontje verdwenen te zijn. Bij een deel van die producten, waaronder verse snijvleeswaren treffen we nu ook de tekst 'kan sporen van gluten bevatten' aan. Het een en ander heeft tot veel vragen geleid bij de NCV door leden.

De NCV en Albert Heijn hebben in 2014 overleg gevoerd over de glutenvrije claim op AH huis producten. De NCV wilde, na een toenemend aantal klachten van leden, graag weten op welke wijze Albert Heijn haar producten van het huismerk die een eigen GV icoontje hebben controleert op juistheid. Welk zogenaamd certificeringschema ligt hier aan ten grondslag? Uit overleg kwam naar voren dat Albert Heijn inhoudelijk dit niet beoordeelt, maar haar toeleveranciers hiervoor verantwoordelijk stelt. De NCV heeft vraagtekens gezet bij deze werkwijze. Albert Heijn zou inmiddels nieuwe regels en richtlijnen hebben afgegeven aan haar toeleveranciers.

Gevolg is blijkbaar dat een aantal producten niet meer de glutenvrije claim voert. De NCV is van mening dat alle producten die een glutenvrije claim voeren ook volgens de meest adequate norm gecontroleerd moeten worden. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de meest courante schema's, - nog- niet voldoende uitgerust zijn om adequaat allergenen management goed toe te passen. Wat betreft gluten is een aanvullende audit nodig. De NCV adviseert de zogenaamde AOECS-norm toe te passen, ontwikkeld door de AOECS (de koepelorganisatie van alle Europese coeliakie verenigingen).

Albert Heijn: 'Albert Heijn voorziet zoveel mogelijk eigen merkproducten waar dat van toepassing is van een 'vrij van' logo. Door een aantal omstandigheden – zoals de gewijzigde etiketteringswetgeving waardoor wij alle etiketten van eigen merkproducten moesten aanpassen - is op sommige producten die wel geschikt zijn voor klanten met een glutenintolerantie het 'vrij van' logo weggevallen. Wij stellen alles in het werk om deze producten zo snel mogelijk weer te voorzien van het 'vrij van' logo.'

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944