Volg ons

De glutenvrije hype voorbij?

15 januari 2015

'Eindelijk! We mogen weer een volkoren boterham' kopte De Telegraaf op maandag 12 januari jl. Dit zou erop kunnen wijzen dat de glutenvrije hype op zijn retour is.

Ingezet in 2012 bij het uitkomen van het boek Wheatbelly (Broodbuik in de Nederlandse vertaling) kreeg de glutenvrije hype een deel van Nederlandse kritische voedselconsumenten in zijn greep. In het kielzog verschenen boeken van life style coaches die aan glutenvrij de associatie afvallen toevoegden. Massaal leken we op een glutenvrij dieet te moeten gaan.

Het glutenvrije dieet is echter in principe een medisch dieet, een dieet dat de enige behandeling is voor mensen die gediagnosticeerd zijn met coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit. Door de hype werd het echter omarmd door professionals zonder medische basiskennis die het dieet aanbevolen. Of de glutenvrije hype op zijn retour is valt nog te bezien. Wel is de aandacht voor de gezonde eigenschappen van volkorenproducten, zoals in De Telegraaf, op z'n minst opmerkelijk en een duidelijk tegengeluid.

Lees meer over ‘zin en onzin over gluten’  op deze site.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944