Volg ons

Alcohol

Alcohol

Dranken zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij. Heldere Gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs als een glutenbevattend graan is gebruikt. Bij de productie blijven de gluten in de reststof achter. 

Alcoholhoudende dranken met toevoegingen, zoals likeuren, zijn meestal glutenvrij. Let wel goed op de ingrediëntendeclaratie. 

Bier is niet glutenvrij

Bier is niet glutenvrij

In bier wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door, in de meeste gevallen, door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Een deel van het gluten wordt tijdens dit proces afgebroken en een deel blijft achter.

Steeds meer leveranciers van 'gewoon' bier met mout geven aan dat dit bier glutenvrij is.
Volgens de Europese wetgeving is dit juridisch gezien correct, maar de Europese Coeliakie Verenigingen weten uit eigen onderzoek dat het testen van bier op gluten een uiterst ingewikkelde zaak is. Sommige bierbrouwerijen gebruiken niet de meest geschikte testen om gluten aan te tonen. Het bier lijkt volgens de test dan glutenvrij, maar is het niet. Zo bleek uit onderzoek van Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium (mei 2012) die wel de meest geschikte test voor gehydroliseerde/gefermenteerde producten gebruikten, dat deze biersoorten nog steeds hoge concentraties gluten bevatten. 
In dit voorbeeld zie je ook dat de Europese regelgeving niet voor alle soorten voedingsmiddelen goed functioneert.

De NCV raadt mensen met een glutenvrij dieet dus af om dit bier te drinken. 

Er is overigens wel echt glutenvrij bier verkrijgbaar, herkenbaar aan het officiële Europese glutenvrije logo.

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier is NIET glutenvrij. Het is namelijk niet het hop dat gluten bevat, maar gerst(mout) of tarwe. En dat zit ook gewoon in alcoholvrij bier. Zie hier een bijvoorbeeld.

Onderzoek glutengehaltes in bier

Voor Glutenvrij Magazine 3- 2017 hebben we in het laboratorium een aantal bieren laten onderzoeken. De resultaten zijn te vinden in het kenniscentrum (alleen voor leden). Ben je nog geen lid? Dat kan al voor €30,- per jaar. Kijk snel hier.

Veilig glutenvrij bier

Het enige bier dat geschikt is voor mensen met coeliakie is bier met het officiële Europese glutenvrije logo met daaronder een nummer. Dit logo biedt, ook voor andere voedingsmiddelen, de beste garantie voor glutenvrije productie. Alleen bij dit logo weet je zeker dat de juiste testen zijn gebruikt om gluten te detecteren in bier.

Corona

Er gaan geruchten dat biersoorten op basis van mais, zoals Corona, Desperados en Sol glutenvrij zijn. Op internet wordt het op sommige glutenvrije sites zelfs aangeraden als alternatief voor glutenvrij bier. En we weten dat sommige coeliaken af en toe zonder problemen een Corona drinken. Het is echter een raadsel waarom Corona glutenvrij zou zijn, omdat het gewoon met gerstemout wordt bereid, net als alle andere biersoorten. 

Dus... hebben we een aantal verschillende bieren laten testen, waaronder Corona. Daaruit kwam dat het ene geteste flesje Corona onder de 10 ppm kwam. Mogelijk wordt er toch relatief weinig gerstemout gebruikt bij de productie van Corona. De overige Mexicaanse biertjes scoorden een stuk hoger.

Lees het hele artikel over de biertest in het kenniscentrum voor leden. 

Niet heldere dranken

Niet heldere (ondoorzichtige) dranken kunnen gluten bevatten. Eventueel toegevoegde ingrediënten bevatten mogelijk karamel van glucosestroop dat is gemaakt uit tarwezetmeel. Karamelfabrikanten (o.a. Sethness-Roquette) verzekeren dat het glutengehalte van karamel beneden de toegestane norm ligt. 

Ontvang de gratis nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang regelmatig handige tips, interessante aanbiedingen en glutenvrije recepten.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944