Volg ons

Details over gluten in producten

Niet glutenvrij

 • Tarwe en rogge
 • Haver, Havermout, havervlokken, havermeel (tenzij afkomstig uit een glutenvrije haverketen)
 • Spelt, khorasan tarwe, triticale (kruising van tarwe met rogge), durum
 • Tarwemeel, griesmeel
 • Tarwebloem, tarwemout
 • Zemelen, grutten
 • Couscous, bulgur, seitan
 • Roggemeel, roggebloem
 • Gerst (Gort), parelgort, gerstemout(bloem)
 • Muesli, cruesli
 • Deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, mie
 • Paneermeel
   

Kan gluten bevatten, hoeft niet

 • Bindmiddel en alles waarin dat gebruikt is zoals bijvoorbeeld kant-en-klare sauzen, soepen, bouillonblokjes, vleeswaren, snoepjes, broodbeleg als kokosbrood, chocopasta.
 • Mout, moutstroop, moutextract: mout ontstaat door gerst- of tarwekorrels, of soms een andere graansoort of zaad, te laten kiemen en drogen. Een deel van de gluten uit de korrels wordt tijdens dit proces afgebroken. Door onvolledige afbraak kunnen mout, mout-aroma of moutextract altijd nog gluten bevatten.

 

Bier is niet glutenvrij

In bier wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door, in de meeste gevallen, door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Een deel van het gluten wordt tijdens dit proces afgebroken en een deel blijft achter.

Steeds meer leveranciers van 'gewoon' bier met mout geven aan dat dit bier glutenvrij is.
Volgens de Europese wetgeving is dit juridisch gezien correct, maar de Europese Coeliakie Verenigingen weten uit eigen onderzoek dat het testen van bier op gluten een uiterst ingewikkelde zaak is. Sommige bierbrouwerijen gebruiken niet de meest geschikte testen om gluten aan te tonen. Het bier lijkt volgens de test dan glutenvrij, maar is het niet. Zo bleek uit onderzoek van Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium (mei 2012) die wel de meest geschikte test voor gehydroliseerde/gefermenteerde producten gebruikten, dat deze biersoorten nog steeds hoge concentraties gluten bevatten.
In dit voorbeeld zie je ook dat de Europese regelgeving niet voor alle soorten voedingsmiddelen goed functioneert.

De NCV raadt mensen met een glutenvrij dieet dus af om dit bier te drinken.
Er is overigens wel echt glutenvrij bier verkrijgbaar, herkenbaar aan het officiële Europese glutenvrije logo. 

Veilig glutenvrij bier

Het enige bier dat geschikt is voor mensen met coeliakie is bier met het officiële Europese glutenvrije logo met daaronder een nummer en een copyright tekentje in het rondje. Dit logo biedt, ook voor andere voedingsmiddelen, de beste garantie voor glutenvrije productie. Alleen bij dit logo weet je zeker dat de juiste testen zijn gebruikt om gluten te detecteren in bier.

Overige alcoholhoudende dranken

 • Dranken zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij. 
 • Heldere Gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs als een glutenbevattend graan is gebruikt. Bij de productie blijven de gluten in de reststof achter. 
 • Alcoholhoudende dranken met toevoegingen, zoals likeuren, zijn meestal glutenvrij. Let wel goed op de ingrediëntendeclaratie. 
 • Niet heldere (ondoorzichtige) dranken kunnen gluten bevatten. Eventueel toegevoegde ingrediënten bevatten mogelijk karamel van glucosestroop dat is gemaakt uit tarwezetmeel. Karamelfabrikanten (o.a. Sethness-Roquette) verzekeren dat het glutengehalte van karamel beneden de toegestane norm ligt. 

 

Gluten in (gemodificeerd) zetmeel

Sinds 2000 moeten fabrikanten op het etiket vermelden of het gebruikte zetmeel afkomstig is van een glutenbevattend graan, zoals tarwe. Heeft de fabrikant maïs- of rijstzetmeel gebruikt, dan is de aanduiding zetmeel of gemodificeerd zetmeel voldoende. Dit zetmeel bevat van nature geen gluten.
Glutenvrije (dieet)producten bevatten soms tarwezetmeel. Dit tarwezetmeel is bewerkt. De gluten zijn er zoveel mogelijk uitgehaald. Als een product dit type tarwezetmeel bevat en het glutengehalte onder de norm (Codex Alimentarius, Europese Verordening EG 41/2009) ligt, dan mag het product glutenvrij worden genoemd. Omdat het product niet 100% glutenvrij is, is dit misschien verwarrend. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen met coeliakie dit zonder problemen kunnen eten. Het kan voorkomen dat het gehalte aan gluten voor iemand toch te veel is, ook al is het wettelijk toegestaan. In dat geval bieden alleen producten die van nature glutenvrij zijn uitkomst.

Sommige bindmiddelen

Sommige bindmiddelen bevatten gluten. Veel gebruikte glutenvrije bindmiddelen zijn: maïzena, aardappelzetmeel, guarpitmeel (E412), tapioca (cassave), arrowroot (pijlwortel), agar-agar, johannesbroodpitmeel/carobe (E410), gelatine, sago, pectine, xanthaangom (E415).

Maltodextrine, dextrose en glucosestroop

Het zetmeel dat gebruikt wordt voor de verdere bewerking tot maltodextrine, dextrose en glucosestroop kan van tarwe of gerst afkomstig zijn. Als een fabrikant maltodextrine, dextrose, of glucosestroop op basis van tarwe of gerst gebruikt, hoeft hij dit niet op het etiket te vermelden omdat de hoeveelheid gluten in het product ver onder de wettelijke norm van 20 mg gluten per kg product ligt. Dit geldt ook voor afgeleide producten van bovengenoemde stoffen. Het glutengehalte in deze producten is heel erg laag, zodat dit bij verreweg de meeste mensen met een glutenvrij dieet geen klachten geeft.

De NCV constateert echter dat er een groep mensen is die wel degelijk klachten heeft na het eten van producten die maltodextrine, dextrose of glucosestroop van tarwe of gerst bevatten. Vaak zijn het mensen die –al dan niet voorgeschreven door arts of diëtist- een zg 0% gluten bevattend dieet toepassen. Indien u het idee hebt dat u ook klachten heeft naar aanleiding van bovengenoemde voedingsproducten dan kunt u contact opnemen met de diëtiste van de NCV. Zij kan u eventueel door verwijzen naar een gespecialiseerde diëtist.

 Laatst bijgewerkt op 26 januari 2017

Ontvang de gratis nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang regelmatig handige tips, interessante aanbiedingen en glutenvrije recepten.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944