
Krijg je een gast die glutenvrij moet eten, dan is dat misschien even wennen. Gelukkig mag hij of zij ook heel veel wel eten en kom je er met goed nadenken echt wel uit.
Overleg vooraf
Onze eerste advies is om met de gast te overleggen: wat kan wel en wat? Je kunt ook afspreken dat hij of zij zelf iets meebrengt. Mensen die glutenvrij moeten eten zijn gewend zichzelf te redden.
Een beetje glutenvrij bestaat niet.
Iemand die glutenvrij moeten eten, kan zich niets permitteren. Een kleine kruimel is voldoende om ziek te worden.
Waar zit gluten in?
Gluten komt voor in bepaalde granen. Producten op basis van tarwe, (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort) zijn daarom voor hen verboden. Hoewel haver geen gluten bevat, kan het beter ook worden vermeden omdat de kans is dat het sporen meedraagt van gluten die in dezelfde ruimte zijn verwerkt. Brood, koekjes, crackers, pasta en bier kunnen dus niet, tenzij een glutenvrije variant koopt.
Riskante producten
Dit zijn producten waarvan de kans groot is dat ze verwerkt worden in dezelfde ruimte als producten met gluten: net als haver staan daarom quinoa en boekweit op de risicolijst. Ook riskant zijn producten waarbij tijdens de bereiding glutenhoudende ingredienten zijn toegevoegd. Dit geldt bijvoorbeeld voor soepen en sauzen, gepaneerde en gemarineerde producten. Denk hierbij ook aan borrelnoten, chips met een extra smaakje, bitterballen en gehaktballen. Ten slotte is thee niet altijd veilig, er zijn theesoorten waaraan bijvoorbeeld haverstro of gerstemoutextract is toegevoegd.
Glutenvrije varianten
Er bestaan veel dieetproducten, die speciaal geschikt zijn gemaakt voor een glutenvrij dieet. Bijvoorbeeld glutenvrije cake, taart, koek, snoep en hartige snacks. Deze producten kun je kopen bij de reform- of natuurvoedingswinkel en steeds vaker ook in de supermarkt. Let bij het kiezen op het glutenvrij logo. Helaas zijn deze producten wat duurder dan je misschien gewend bent.
Producten die van nature glutenvrij zijn
Dranken zonder gluten: Koffie (m.u.v. granenkoffie), (light)frisdrank, sap (bijv. appelsap, sinaasappelsap en druivensap), melk en karnemelk. Daarnaast zijn wijn, port, champagne, jenever, heldere likeuren, sherry, whisky ook glutenvrij.
Voeding
Etenswaren zonder gluten: rijst, zilvervliesrijst, aardappelen, aardappelzetmeel, maïs, maïzena, polenta, groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten, vis, vlees en gevogelte (alleen ongemarineerd en ongepaneerd), eieren, melk, boter en olie. Nederlandse kazen en de meeste yoghurtsoorten (zuivelproducten met toevoegingen en buitenlandse kazen zijn niet altijd glutenvrij)
Glutenvrije bereiding
Belangrijk is om producten die van nature glutenvrij gescheiden te houden van producten met gluten. Zo nauw luistert het nu eenmaal. Dus leg bijvoorbeeld blokjes kaas en rauwkost op een schone plank, en geeft er een schoon mes bij.
Handige flyer
De NCV heeft een dieetflyer waarin overzichtelijk is beschreven wat je wel of niet mag eten als je glutenvrij bent. Download hier de actuele flyer 'het glutenvrij dieet'.