Feestelijke slagroomtaart of fototaart
Bij een verjaardag hoort taart! Ter ere van het jubileumjaar van de NCV hebben we deze heerlijke feesttaart gemaakt.
Je kunt ervoor kiezen om een fototaart of slagroomtaart te maken en hij kan bij diverse feestelijke gelegenheden geserveerd worden.
- Recepten met
- Vegetarisch, Kan lactosevrij
- Menugang
- Traktatie/Tussendoortje
- Bereidingstijd
- 90 minuten
- Oventijd
- 12 minuten
- Koeltijd
- 30 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 16 portiesBodem:
- 225 gram eiwit
- 165 gram witte basterdsuiker
- 150 gram eidooier
- 150 gram Schär mix Kuchen & Kekse, Free (Doves Farm) witte bloem, of andere universele glutenvrije bakmix*
Let op: geen zelfrijzend bakmeel of bak mix met bakpoeder! - Vloeibare boter om in te vetten
- Citroensap om te ontvetten
Zwitserse room:
- 2 eidooiers
- 18 gram witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- snufje zout
- 250 gram volle melk
of een lactosevrije variant - 30 gram glutenvrije bakmix (zie ingrediënten bodem)
Afwerking:
- 500** milliliter koude slagroom
of een lactosevrije variant b.v. Minus L - 2** zakjes slagroomversteviger
- 2** eetlepels witte basterdsuiker
- 200 gram fruitspread of jam naar smaak b.v. abrikoos
- 120 gram nougatine of hagelslag (glutenvrij) naar keuze
- Eetbare fotoprint; zie Tips & Trucs
- Naar wens:
NCV vlaggetjes, vers fruit, glutenvrije snoepjes, sprinkles (glutenvrij)
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
** Maak je een slagroomtaart zonder fotoprint, dan heb je nog 250 milliliter slagroom,
1 eetlepel basterdsuiker en 1 zakje slagroom versteviger extra nodig. Als je een fotoprint gebruikt, dan heb je deze ingredienten niet nodig.
Benodigdheden
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Grote mengkom (ontvet met citroensap)
- Ruime schaal of mengkom
- Keukenmachine met ballonklopper of handmixer met kloppers (ontvet met citroen)
- Spatel
- Broodmes en evt. een paletmes
- Rechthoekige bakplaat met een opstaande rand van ongeveer 30 x 40 centimeter
- 1 vel bakpapier ter grootte van de bakplaat
- Invetkwastje
- Kookwekker
- Satéprikker
- Rooster zo groot als de bakplaat
- Schone theedoek
- Sauspan met dikke bodem
- Huishoudfolie
- Spuitzak met grove kartelspuitmond
- Snijplank of plateau om de taart op op te bouwen
- Deegschraper of een stuk schoon karton van 15 x 10 centimeter (b.v. van een doos van g.v. koekjes)
Bereiding
Bodem:
- Verwarm de oven voor op 210 graden boven en onder warmte.
- Weeg in een ontvette mengkom 225 gram eiwit af.
Hier mag geen spatje eigeel bij zitten. - Mix dit luchtig met de ballonklopper van de keukenmachine of de kloppers van de handmixer en zet het apparaat op de hoogste snelheid.
- Voeg als het eiwit luchtig is in delen de suiker toe en mix verder op de hoogste stand tot er een wit en glimmend eiwitschuim ontstaat dat je op de kop kunt houden zonder dat het uit de kom loopt.
- Klop ondertussen met een garde 150 gram eidooier los.
- Spatel de eidooier voorzichtig door het eiwit zonder te mixen.
- Zeef de glutenvrije bakmix in delen op het eimengsel en spatel dit er voorzichtig door.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de randen, die niet met papier bedekt zijn, in met vloeibare boter.
- Stort het beslag op de bakplaat en verdeel het met een paletmes of met de gladde kant van een broodmes egaal over de bakplaat.
- Bak de bodem in het midden van de voorverwarmde oven 8 - 10 minuten tot deze goudbruin en gaar is. Wanneer een satéprikker er op verschillende plekken in de taart schoon en droog uit komt is de bodem gaar, zo niet dan moet hij nog even wat langer. Controleer regelmatig met de satéprikker totdat hij er schoon uit komt.
- Haal de bodem als hij gaar is uit de oven.
- Leg een droge schone theedoek op de bodem en leg daarop het rooster.
- Keer alles in een keer om en stort de bodem van het blik op het rooster.
- Verwijder het bakpapier en laat de bodem afkoelen.
Zwitserse room:
- Klop in een ruime schaal met een garde de eidooiers, suiker, vanillesuiker, een snufje zout en een scheut van de melk goed door elkaar, tot een gelijkmatige crème.
- Zeef de meel mix erboven en roer alles tot een glad mengsel.
- Breng in een sauspan met een dikke bodem de melk aan de kook.
- Voeg een eetlepel warme melk toe aan het dooiermengsel, roer goed door tot de melk helemaal is opgenomen. Herhaal dit 5 keer. Hierdoor stolt het ei niet voortijdig.
- Giet nu de rest van de warme melk voorzichtig scheutje voor scheutje bij het dooiermengsel en roer het steeds goed door.
- Giet alles terug in de sauspan en breng het op een laag vuur weer aan de kook.
- Laat het mengsel zachtjes doorkoken.
- Blijf goed roeren zodat het niet aan de bodem kleeft.
- De banketbakkersroom is goed wanneer het de dikte van vla heeft.
- Dit is ongeveer na 5 minuten, maar kan ook iets korter of langer duren.
- Giet de banketbakkersroom op een groot plat bord en dek hem af met plasticfolie. Zorg dat het folie de room raakt zodat er geen vel gevormd kan worden.
- Laat de room in de koelkast helemaal afkoelen.
Slagroom:
- Zorg dat de slagroom goed gekoeld is, want dan is het makkelijker stijf te kloppen.
- Neem voor een fototaart 500 milliliter slagroom en voor een slagroomtaart 750 milliliter.
- Klop de slagroom met 2 of 3 eetlepels suiker in een mengkom met de ballonklopper of met de mixer met kloppers op hoge snelheid stijf.
- Strooi tijdens het mixen de slagroomversteviger bij de slagroom.
Gebruik 2 zakjes bij een fototaart en 3 zakjes bij een slagroomtaart. - Proef de slagroom als hij nog lobbig is en controleer of hij zoet genoeg is, maar maak het niet te zoet.
- De slagroom is klaar wanneer de mixer sporen begint te trekken die blijven staan.
Wanneer je de kloppers uit de slagroom haalt moet de toef slagroom die achterblijft rechtop blijven staan. - Schep de slagroom in een spuitzak met een grove kartelspuitmond en bewaar dit tot gebruik in de koelkast.
Taart opmaken:
- Zorg dat alle onderdelen goed afgekoeld zijn.
- Snij de bodem over de breedte-as doormidden en leg ze op elkaar op een snijplank.
- Snij de randen waar nodig bij zodat je een mooie taart krijgt met aan alle kanten snijvlakken.
- Haal de bovenste bodem eraf.
- Spuit langs de rand van de onderste bodem een dijkje met slagroom, dit zorgt ervoor dat de vulling niet uit de taart loopt.
- Smeer een laag fruitspread of jam binnen het dijkje op de bodem van de taart.
- Doe de banketbakkersroom in een schaal en roer dit los met een vork.
- Doe hier, op het oog, een gelijk deel slagroom bij en spatel dit voorzichtig door elkaar.
- Spatel de Zwitserse room op de vruchtenpuree en verdeel dit gelijkmatig over de bodem.
- Leg de bovenste bodem op de bodem met de vulling.
- Egaliseer de bovenkant en de zijkanten door ze in te smeren met een dun laagje slagroom. En strijk dit glad met de gladde kant van een mes of een paletmes.
- Plak met hulp van een deegschraper of een stukje karton de nougatine of hagelslag tegen de zijkanten van de taart.
- Knip voor een fototaart, indien nodig, de afbeelding op het frosting sheet bij en plaats deze midden op de bovenkant van de taart.
Dit doe je niet wanneer je een slagromtaart wilt maken. - Werk de taart naar wens af met toeven slagroom en versier de taart naar wens met NCV vlaggetjes, vers fruit of snoepjes.
Tips & Trucs
Voor een fototaart heb je een eetbare fotoprint nodig.
Hiervoor dien je online een afbeelding te bestellen op eetbaar fotopapier – glans of op een frosting sheet.
Hou bij de afmetingen er rekening mee dat er naast de afbeelding ruimte blijft om slagroom toeven te spuiten.
De afbeelding moet dus kleiner zijn dan de afmetingen van de helft van je bakplaat.
Voorbeeld:
Je bakplaat is 30 x 40 centimeter. Hier haal je 2 bodems uit door de bodem over de breedte-as doormidden te snijden. De taart wordt dan 30 x 20 centimeter
Het eetbaar fotopapier - glans mag dan maximaal 16 x 26 centimeter zijn.