Website
Oriënteer je. Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen op de website. Meestal staat daar al veel informatie over allergenen tijdens het festival.
Overleg van tevoren met de festivalorganisator
Als je bang bent dat er niet voldoende opties zullen zijn, neem dan contact op met de organisator van het festival. Bij voorkeur via de mail, zodat je de mailwisseling kunt printen en meenemen. Bij veel festivals houden ze rekening met een dieet. Zo kan je de organisator contacteren en soms bijvoorbeeld een formulier krijgen waarmee je toegang krijgt tot het festival met je eigen glutenvrije eten. Je kan ook vragen aan je diëtist of arts of deze een medische verklaring voor je tekent. Neem ook altijd voor de zekerheid je NCV-ledenpas mee.
Download hier de medische verklaring
Eigen eten
Neem wat eigen eten mee naar het festivalterrein als je hier ook overnacht, dan kun je dit in je tent leggen. Zo ben je altijd voorzien van een eigen voorraad als je honger hebt. Houd er wel rekening mee dat het producten zijn die een paar dagen goed blijven, een tentje kan namelijk behoorlijk warm worden overdag. Denk hierbij aan droge havermout, kleine pakjes houdbare melk, koekjes, snackrepen, chips, noten, brood of een pot pindakaas.
Glutenvrije opties bij de stands
Ook is het handig om, wanneer je bent aangekomen, gelijk even een rondje langs de eetkraampjes te maken. Zo weet je meteen wat er allemaal is en voorkom je dat je net dat ene lekkere kraampje mist, zoals een glutenvrije stand. Glutenvrije stands? Ja, ze bestaan! Sommige festivals hebben zelfs een volledig glutenvrije stand, zoals Pinkpop en Lowlands.
Naast de volledig glutenvrije stands, zijn er vaak nog andere tentjes die producten aanbieden die mogelijk glutenvrij zijn. Denk hierbij aan friet, smoothies, fruit of ijs. Vraag goed na of hun producten glutenvrij zijn en hoe zij kruisbesmetting voorkomen.
Moet je van tevoren melden dat je coeliakie hebt, ivm het spoelen van de glazen?
Het klopt dat bier niet glutenvrij is. En dat in horecagelegenheden deze bierglazen in dezelfde spoelbak gespoeld worden waar bijvoorbeeld ook jouw frisdrankglas wordt afgespoeld. Kunnen er dan vervolgens gluten in jouw glas terecht komen? Waarschijnlijk is dit te ver gezocht. Het water in de spoelbakken wordt voortdurend ververst en je zou het kunnen vergelijken met een afwasmachine thuis. Hier kan ook servies in staan dat in aanraking is geweest met glutenvol eten. Als de barman of -vrouw de glazen goed afspoelt, zou dat voldoende moeten zijn. Tegenwoordig gebruiken de meeste restaurants en kroegen een grote vaatwasser om de glazen te reinigen. Kijk vervolgens wel uit met proosten. Je wilt natuurlijk niet dat er uiteindelijk toch nog een golf bier in jouw glutenvrije drankje terecht komt.
Tip: sla een berichtje op je telefoon op wat je kan laten zien aan degene achter die bar. Ik heb in verband met mijn ziekte coeliakie een glas nodig zonder eventuele bierresten. Kun je een schoon glas pakken en even omspoelen?
Flesje afdekken
Neem iets mee om een flesje of beker te kunnen afdekken. Zo zorg je ervoor dat jouw drankje als iedereen enthousiast meedanst op de muziek ook nog steeds glutenvrij blijft.
Geniet!
De maaltijden zullen soms wat raar zijn, maar dat hoort helemaal bij de festival-experience. Vergeet dan ook niet om echt te genieten!