Bak- en broodproducten

Glutenvrij brood

Verreweg het meeste brood wordt gemaakt op basis van glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. Ben je gebonden aan een glutenvrij dieet, dan kun je dit glutenbevattende brood niet eten. Gelukkig zijn er ook opties om brood te kopen en/of te maken op basis van glutenvrije granen.

Basis broodrecept Jumbo Lekker vrij broodmix horizontaal - kopie

Welk brood is glutenvrij?

Met glutenvrije ingredienten kan ook brood gebakken worden. Graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zijn bijvoorbeeld boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca of sorghum. Ook soja,- kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij. Mais is ook van nature glutenvrij, maar maisbrood bevat over het algemeen ook tarwe, dus is zeker niet altijd glutenvrij.

Of een broodproduct glutenvrij is, kan je lezen op het etiket of op de verpakking. Hoe dat precies werkt, lees je op de pagina etiketten lezen.

Hierbij is het handig om te weten dat als er een Crossed Grain keurmerk, een glutenvrij logo of claim op een etiket staat, dit altijd leidend is. Ook als er glutenvrij tarwezetmeel tussen de ingredienten staat. Glutenvrij tarwezetmeel is tarwezetmeel waar de gluten uit zijn gehaald. Het eindproduct waar “glutenvrij” op staat, bevat nog steeds minder dan 20 mg/kg gluten. De reden dat tarwe dikgedrukt is of op een andere manier wordt weergegeven als allergeen, heeft ermee te maken dat tarwe volgens de allergenenwetgeving onder de allergenen valt. Daarom moet tarwe altijd met een afwijkend lettertype worden vermeld.

Wil je zeker weten dat bepaalde broodproducten glutenvrij zijn, kijk dan of op de verpakking het Crossed Grain keurmerk vermeld staat. Dit keurmerk geeft je de hoogste zekerheid dat een product veilig glutenvrij is. Een product met dit keurmerk op de verpakking bevat gegarandeerd minder dan 20 ppm (oftewel minder dan 20 mg/kg) gluten.

Glutenvrije broodproducten met het Crossed Grain keurmerk

Er zijn aardig wat merken die glutenvrije broodproducten op de markt brengen. Benieuwd welke dat zijn? Download dan onderstaande lijst. 

Download hier de volledige lijst met producten met het Crossed Grain keurmerk.

Is glutenvrij brood ongezond?

Er zijn heel veel verschillende kant, - en klare glutenvrije broden verkrijgbaar. Er zijn grote verschillen in de samenstelling en dus ook of het aan de normen voor een gezond brood voldoet. Net als bij glutenbevattend brood, zitten er bij glutenvrij brood gezonde en minder gezonde broden tussen. Een wit casinobrood is minder gezond dan een volkoren meergranen brood. En dit geldt bij de glutenvrije broden ook. Voor fabrikanten is het een grote uitdaging om een glutenvrij brood te bakken dat net zo luchtig, geurig en knapperig is als een glutenvol brood. Door het ontbreken van de gluten die o.a. voor elasticiteit zorgen moeten zij andere ingredienten gebruiken om in de buurt van een glutenbevattend brood te komen. Om de gluten te vervangen wordt soms gebruik gemaakt van iets meer suiker of iets meer vet. Het ligt er dus maar net aan welk brood je kiest.

Waar kan ik op letten bij glutenvrij brood?

Er zijn heel wat dingen waar je op kunt letten als je een glutenvrij brood kiest. Denk aan suiker, zout, vezels, vet, smaak, prijs en gemak. Dit kan voor iedereen anders zijn. Eet je 6 sneden brood per dag, dan wil je waarschijnlijk kiezen voor een gezonder brood, waar veel vezels inzitten en niet te veel suiker en zout. Maar eet je af en toe een sneetje brood en wil je dat dit dan heel smakelijk is, dan kun je een andere keuze maken.

Als je wilt weten of een glutenvrij brood gezond genoeg is, kun je het etiket lezen. Het ingredient dat het meest gebruikt wordt in het brood, staat als eerste vermeld. Het ingredient dat daarna in hoeveelheid het meeste is gebruikt, volgt daar weer op. Het ingredient dat onderdaan de lijst staat, is dus het minste gebruikt.

Wat vezels betreft is ten minste 6 gram vezels per 100 gram brood een goede graadmeter.

Wat suiker betreft kun je een maximum van 3 gram per 100 gram brood aanhouden. Brood bevat van nature altijd wat suiker en bakkers voegen vaak nog een klein beetje suiker toe om ervoor te zorgen dat het gist doet wat het moet doen.

Wat betreft jodium is het goed om te kijken welk zout er gebruikt wordt in het brood. Gejodeerd zout bevat meer jodium dan gewoon zout en bakkerszout bevat het meeste jodium van de zouten die er kunnen worden toegevoegd.

Lees meer over jodium en zout

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Wanneer je de hele korrel van een graansoort maalt, dan heb je meel. Dus als je een hele haverkorrel maalt, dan heet het havermeel. Een hele, ook wel volle korrel van rijst, wordt rijstmeel. Daar komt dus ook de term ‘volkoren’ vandaan. De hele korrel is gebruikt.

Voedzamer

Meel is vervolgens de basis voor bloem, maar daar worden de zemelen en kiemen uitgehaald. Bloem bevat daarom minder voedingsstoffen omdat die vooral in de kiemen en zemelen van de korrel zitten. Zo kun je als je glutenvrije broden met elkaar wilt vergelijken, kijken naar de toevoeging van  glutenvrije granen. Is de hele korrel gebruikt, en staat er dus meel? Dan zal dat een voedzamer brood zijn dan wanneer het alleen op basis van bloem is gemaakt.

Is glutenvrij brood minder lekker?

Net als bij gewoon brood, zitten bij glutenvrij brood er goede en minder goede broden tussen. Wat wel vaak wordt gezegd van glutenvrij brood is dat men de geur van brood en de knapperige korst mist. 

Tegenwoordig is er een groot aanbod van glutenvrij brood. De smaak is afhankelijk van het soort meel, de bereidingswijze en verpakking. Brood gemaakt met rijstmeel bijvoorbeeld, smaakt heel anders dan brood gemaakt met glutenvrije tarwezetmeel. En brood verpakt in een zuurstofarme verpakking, geeft een heel andere smaak dan vers brood verpakt in een broodzak.

Zelf glutenvrij brood maken

Met glutenvrije ingrediënten kun je zelf glutenvrij brood maken. Dat is niet altijd even makkelijk, want glutenvrij bakken is anders dan glutenvol bakken. Daarom geven we door het hele land (online) bakworkshops waarin je kan leren bakken in de broodbakmachine of in de oven.

Lijkt het je leuk een keer deel te nemen aan een bakworkshop? Bekijk hier waar de (online) bakworkshops gehouden worden.

Of ben je op zoek naar een heerlijk broodrecept? Check dan onze receptendatabase.

Glutenvrij brood uit de vriezer

Glutenvrij brood dat geen glutenvrij tarwezetmeel bevat valt als het uit de vriezer komt als los zand uit elkaar en is erg kruimelig. Dit kan opgelost worden door het brood opnieuw te verwarmen. Plaats het brood in een afgesloten magnetronbestendig plastic bakje en verwarm het brood totdat het sponsachtig aanvoelt en de damp er vanaf slaat. De tijd is afhankelijk van het vermogen van de magnetron en de hoeveelheid brood.
Laat het brood iets afkoelen voordat je het belegt. Gebruik geen beleg dat snel bederft bij warme temperaturen of neem dit beleg apart mee en besmeer je brood op werk of school.

Neem het brood mee in een kleine broodtrommel, zodat er weinig lucht bij kan en het brood niet uitdroogt. Je kunt het brood ook opwarmen in een broodrooster, tosti-apparaat of droge koekenpan met een deksel op lage temperatuur.

Wat kan je doen met oud brood?

Heb je glutenvrij brood dat snel op moet? Maak er dan eens wentelteefjes van, want dat kan ook prima met glutenvrij brood. Met de stap voor stap instructie is het ook een leuke activiteit in de vakantie voor wat grotere kinderen. Bekijk hier het recept voor wentelteefjes .

Je kunt er natuurlijk ook tosti's van maken. Daarnaast kun je tosti’s (zonder groente) ook klaar maken en dan per stuk in bakpapier* in een plastic bak of zak in de vriezer stoppen. Zo heb je altijd iets om snel klaar te maken en mee te nemen naar een adres waar het tostiapparaat ook door andere mensen gebruikt wordt. Bekijk hier het recept voor tosti.

*Er bestaan ook toast Bags om je tosti of boterham veilig in apparaten die ook door anderen gebruikt worden klaar te maken.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Cannelloni met geitenkaas en walnoot

Lees meer over 'Cannelloni met geitenkaas en walnoot'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'