Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Bak- en broodproducten

Glutenvrij brood

Brood wordt meestal gemaakt van (volkoren)meel van een of meerdere graansoorten die gluten bevatten, zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Ben je gebonden aan een glutenvrij dieet, dan kan je kan je brood gemaakt van dit meel niet eten. Wel kan je glutenvrij brood kopen of maken met glutenvrije ingrediënten.

Basis broodrecept Jumbo Lekker vrij broodmix horizontaal - kopie

Welk brood is glutenvrij?

Er bestaat meel gemaakt van graan waar gluten uit is gehaald, zoals glutenvrij tarwezetmeel. Met dit meel kan glutenvrij brood worden gemaakt.

Glutenvrij brood kan daarnaast gemaakt worden van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs. Ook soja-, kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij. Maïsbrood bevat overigens vaak ook meel gemaakt van tarwe en is dus zeker niet altijd glutenvrij.

Of een broodproduct glutenvrij is, kan je lezen op het etiket of op de verpakking. Hoe dat precies werkt, lees je op de pagina etiketten lezen.

Wil je zeker weten dat bepaalde broodproducten glutenvrij zijn, kijk dan of op de verpakking het Crossed Grain keurmerk vermeld staat. Dit keurmerk geeft je de hoogste zekerheid dat een product veilig glutenvrij is. Een product met dit keurmerk op de verpakking bevat gegarandeerd minder dan 20 ppm gluten.

Glutenvrije broodproducten met het Crossed Grain keurmerk

Er zijn aardig wat merken die glutenvrije broodproducten op de markt brengen. Benieuwd welke dat zijn? Download dan onderstaande lijst. 

Download hier de volledige lijst met producten met het Crossed Grain keurmerk.

Wat is gezonder: glutenvrij brood of gewoon brood?

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd is glutenvrij brood niet gezonder dan gewoon brood. Sterker nog, het is vaak zelfs ongezonder. Dat komt omdat de voedingswaarde lager is. Glutenvrij brood bevat meer toegevoegde suikers en ‘lege’ meelsoorten met weinig vezels en andere voedingsstoffen.

Als je wilt weten of glutenvrij brood gezond genoeg is, is het van belang te letten op het vezel-, suiker- en eiwitgehalte. Daarnaast is het belangrijk dat aan het brood jodium is toegevoegd.

Wat vezels betreft is ten minste 6 gram vezels per 100 gram brood een goede graadmeter. Dan krijg je, mits je voldoende groente en fruit eet, genoeg vezels per dag binnen.

Brood bevat van nature altijd wat suiker en bakkers voegen vaak nog een beetje suiker toe om ervoor te zorgen dat het gist doet wat het moet doen. Te veel suiker is niet gezond. Houd daarom een maximum aan van 3 gram per 100 gram brood.

Is glutenvrij brood minder lekker?

Net als bij gewoon brood, zitten bij glutenvrij brood er goede en minder goede broden tussen. Wat wel vaak wordt gezegd van glutenvrij brood is dat men de geur van brood en de knapperige korst missen. 

Tegenwoordig is er een groot aanbod van glutenvrij brood. De smaak is afhankelijk van het soort meel, de bereidingswijze en verpakking. Brood gemaakt met rijstmeel bijvoorbeeld, smaakt heel anders dan brood gemaakt met glutenvrije tarwezetmeel. En brood verpakt in een zuurstofarme verpakking, geeft een heel andere smaak dan vers brood verpakt in een broodzak.

Zelf glutenvrij brood maken

Met glutenvrije ingrediënten kun je zelf glutenvrij brood maken. Dat is niet altijd even makkelijk, want glutenvrij bakken is anders dan glutenvol bakken. Daarom geven we door het hele land (online) bakworkshops waarin je kan leren bakken in de broodbakmachine of in de oven.

Lijkt het je leuk een keer deel te nemen aan een bakworkshop? Bekijk hier waar de (online) bakworkshops gehouden worden.

Of ben je op zoek naar een heerlijk broodrecept? Check dan onze receptendatabase.

Glutenvrij brood uit de vriezer

Glutenvrij brood dat geen glutenvrij tarwezetmeel bevat valt als het uit de vriezer komt als los zand uit elkaar en is erg kruimelig. Dit kan opgelost worden door het brood opnieuw te verwarmen. Plaats het brood in een afgesloten magnetronbestendig plastic bakje en verwarm het brood totdat het sponsachtig aanvoelt en de damp er vanaf slaat. De tijd is afhankelijk van het vermogen van de magnetron en de hoeveelheid brood.
Laat het brood iets afkoelen voordat je het belegt. Gebruik geen beleg dat snel bederft bij warme temperaturen of neem dit beleg apart mee en besmeer je brood op werk of school.

Neem het brood mee in een kleine broodtrommel, zodat er weinig lucht bij kan en het brood niet uitdroogt. Je kunt het brood ook opwarmen in een broodrooster, tosti-apparaat of droge koekenpan met een deksel op lage temperatuur.

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Tonijnsalade

Lees meer over 'Tonijnsalade'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'