Er spoken al snel allerlei vragen door je hoofd: Ga je het gelijk vertellen op de hospiteeravond? Hoe zullen je potentiële huisgenoten reageren? Zien ze het als een nadeel of vinden ze het helemaal geen probleem? Ieder persoon en iedere hospiteeravond is natuurlijk anders, maar om je alvast op weg te helpen, volgen hier wat tips.
Tips bij het hospiteren
- De eerste stap is om voor jezelf te besluiten of je ze erover wilt vertellen. Misschien vind je het niet zo’n big deal en voel je de behoefte niet om erover vertellen, geen probleem, het kan altijd later nog. Het kan ook zijn dat je bang bent dat het in je nadeel zal werken (wat natuurlijk onterecht zou zijn) en dat je daarom liever nog niets vertelt. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je het juist graag wilt vertellen.
- Het voordeel van het benoemen dat je glutenvrij eet is dat je direct kan zien hoe je potentiële huisgenoten erop reageren en dus of jullie bij elkaar passen. Vinden ze het helemaal geen probleem? Dan is dat voor jou ook fijn om te weten! Merk je dat ze het niet helemaal zien zitten? Dan is het voor jou waarschijnlijk niet het ideale huis om te gaan wonen, dus daar word je ook wijzer van. Een hospiteeravond is natuurlijk ook voor jou hét moment om te onderzoeken of je in dat huis zou willen wonen.
- Stel dat je graag over je glutenvrije levensstijl wilt vertellen, wanneer doe je dat dan? Dat hangt een beetje af van de sfeer en de setting, dus feel the vibes! Als het heel gezellig is en je voelt je op je gemak, dan is het makkelijker om te benoemen dat je coeliakie hebt dan wanneer je je niet zo prettig voelt. Als je je niet op je gemak voelt, door welke reden dan ook, dan kan je natuurlijk gewoon even wachten met het vertellen. Het is geen vereiste om het aan te geven en je kan altijd nog op een later moment erover beginnen, zelfs al zou dat een andere dag zijn.
- De setting kan ook een rol spelen. Bij sommige hospiteeravonden zit je met heel veel hospitanten in een kring en mag iedereen om en om zijn zegje doen. Dat is waarschijnlijk niet het meest ideale moment. Zit je in een kleine groep of zelfs individueel aan een gezellige borrel? Dan is het wat makkelijker te bespreken. Op sommige hospiteeravonden wordt er ook gewoon naar gevraagd, dan heb je al gelijk een goed moment om het te vertellen.
- Maar wat zeg je dan eigenlijk? Het kan handig zijn om van te voren te bedenken hoe je het wilt vertellen, zodat je op het moment zelf niet met een mond vol tanden komt te staan. Misschien zijn je potentiële huisgenoten al bekend met coeliakie en weten ze gelijk waar je het over hebt, maar er is een grote kans dat ze nog geen idee hebben wat het is. Dan is het fijn als je het even goed uit kan leggen. Je kan bijvoorbeeld benoemen dat je geen gluten kan eten omdat je er erg ziek van wordt; wat coeliakie precies is en hoe jij er het liefste rekening mee houdt in de gezamenlijke keuken. Het kan ook fijn zijn om te vragen hoe zij er tegenaan kijken. Ga vooral samen het gesprek aan.
Hospiteren is niet altijd leuk, maar het is belangrijk om vooral te doen wat voor jou goed voelt. Hopelijk hebben deze tips je geholpen en vind je snel een fijne kamer! Succes!