Ingrediënten

E-nummers en aroma's

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen.

enummers-en-aroma.jpg

E-nummers

E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Als in een product E-nummers zijn gebruikt, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket. Sommige E-nummers zijn afkomstig van een glutenbevattend graan zoals tarwe of gerst. De fabrikant is dan verplicht dit duidelijk op het etiket te vermelden. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld E1451 (TARWE). Die vermelding geldt ook voor aroma’s. Er is geen vermeldingsplicht voor maltodextrine, glucose, dextrose en destillaten, omdat in het  uiteindelijke product het aantal gluten ver onder de wettelijke norm van 20 mg gluten per kg product (20 ppm) zit.

Lees meer over maltodextrine, glucose en dextrose.

Glutamaat

Glutamaat (E621) is een smaakversterker en geeft een smaak aan voedingsmiddelen die ‘umami’ wordt genoemd. Het heeft niets met gluten te maken. Naast zoet, zuur, zout en bitter is umami de vijfde smaakcomponent. De smaak lijkt een beetje op bouillon, een hartig-zoute smaak. Voedingsmiddelen waar glutamaat van nature in voorkomt, zijn bijvoorbeeld: vlees, kaas, vis en paddenstoelen. Producten waar glutamaat aan wordt toegevoegd zijn bijvoorbeeld snacks, koek, gebak, bouillon, bewerkt vlees, kant-en-klaar soepen en -sauzen, kruidenmixen en smaakmakers.

Zetmeelderivaten

E1400-E1451 zijn de zogenaamde zetmeelderivaten. Deze kunnen van tarwe afkomstig zijn, dan moet achter het E nummer vermeld worden dat het van een glutenbevattend graan gemaakt is.
E 600 nummers: de herkomst hiervan is vaak erg moeilijk te achterhalen, maar het kan van tarwe afkomstig zijn. Bij deze E-nummers is het glutengehalte echter verwaarloosbaar klein.

Aroma’s

Aromastoffen voegen fabrikanten toe aan voedingsmiddelen, om ze lekkerder te laten smaken en ruiken. Aromastoffen hebben een sterke geur of smaak. Daarom is er maar een heel klein beetje aromastof nodig om de gewenste smaak of geur te verkrijgen. Kruiden en specerijen vallen niet onder de aromastoffen. Ook hier geldt als het aroma afkomstig is van een glutenbevattend graan zoals tarwe, dan is de fabrikant verplicht dit duidelijk op het etiket te vermelden.

Voorbeeld van een aroma dat gemaakt is van een glutenbevattend graan is gerstemoutaroma (een ander woord is gerstemoutextract). Gerstemoutaroma wordt gebruikt in diverse ontbijtgranen (cornflakes), en chocolade bars.
Om de hoogste veiligheid te garanderen voor mensen met coeliakie, raden we af om producten met gerstemoutaroma (of gerstemoutextract) te gebruiken. Er zit in deze aftreksels weliswaar minder gluten dan in gerstemout, want het is weer een bewerking verder, maar we weten gewoon niet hoeveel gluten er achter blijft in het extract. Overige aroma’s zoals tarwe aroma, rogge aroma zijn wij vooralsnog nooit tegengekomen. Als het officiële Crossed Grain keurmerk op het product met een van de aroma's staat dan kan je het uiteraard wel veilig gebruiken!

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Granolakoeken

Lees meer over 'Granolakoeken'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'