Productgroepen

Fonio

Fonio is al eeuwen oud. Dit graan blijkt al sinds 5000 jaar voor Christus te groeien in Noord Afrika, hoewel het sinds de veertiende eeuw pas echt actief verbouwd en gegeten werd door de mens. Het graan groeit makkelijk op droge en voedingsarme bodems waardoor het makkelijk te verbouwen is. Fonio is een graan met een nootachtige smaak.

fonio

Sinds 2019 is het officieel toegelaten tot de Europese markt. Het product voldoet aan de etiketteringsvoorschriften zoals die gelden in de EU en mag als ingrediënt worden gebruikt in producten.

Glutenvrij?

Fonio (Digitaria exilis) bevat vier proteïne fracties van granen, te weten albumine, globuline, prolamine en gluteline. Voor coeliakie zijn alleen sómmige prolamines toxisch. Voorbeelden van toxische prolamines voor coeliaken zijn: alfa-gliadine in tarwe, hordeine in gerst, en secaline in rogge. Andere prolamines zijn geen probleem voor mensen met coeliakie. Fonio bevat deze toxische proteine fracties NIET, en is dus geschikt voor mensen met coeliakie.

Is het gezond?

Fonio lijkt in zijn uiterlijk en structuur een beetje op quinoa en couscous. Het zijn namelijk piepkleine korreltjes, en de voedingswaarde is erg hoog. Er zijn twee soorten fonio, wit en zwart. Ze smaken hetzelfde, maar zwarte fonio heeft een iets hoger gehalte aan voedingsstoffen en vezels. Het graan heeft heel veel goede eigenschappen: het gewas heeft weinig nodig en kan groeien op droge en weinig vruchtbare grond in Afrika. Daarnaast heeft het slechts 6 tot 8 weken nodig voordat de korrels geoogst kunnen worden. De voedingswaarde is heel hoog; zo is het rijk aan twee belangrijke aminozuren methionine en cysteine. Deze twee aminozuren komen niet voor in tarwe, rijst, mais en andere graansoorten. Verder heeft fonio een hoger gehalte aan eiwitten en vezels dan zilvervliesrijst en veel hoger witte rijst. En het bevat ook nog eens veel ijzer, B-vitamines, calcium, magnesium, mangaan en zink. Het mineraalgehalte maakt het een uitstekende optie voor iedereen die niet veel eiwitten of zuivel eet, inclusief mensen die lactose-intolerant of veganistisch zijn. Een potentiele superfood dus. En: glutenvrij!*

Hoe eet ik het?

De kleine korrels kun je 20-25 minuten koken en dan eet je het zoals je dat met couscous, rijst of quinoa zou doen. Bijvoorbeeld in een salade of stoofpot. Je kunt er meel van maken, door de korrels fijn te malen in de keukenmachine. Ook kan je in Engeland al kant-en-klaar Fonio meel kopen met het officiele Crossed Grain keurmerk. Het meel bevat geen gluten, dus het is lastig om er een goed brood mee te bakken. Wel schijnt het geschikt te zijn om platte broden en zelfs poffertjes mee te maken.

 *Voor alle meelsoorten gemaakt van glutenvrije granen geldt dat er een risico is op kruisbesmetting. Kies zo mogelijk voor een meel met een glutenvrij logo.

 

 

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Chili con of sin carne

Lees meer over 'Chili con of sin carne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'