« Terug

Het volledige genetische materiaal van tarwe is bekend

tarwe.jpg17 augustus 2018

Wetenschappers van het International Wheat Genome Sequencing Consortium (IWGSC) hebben het volledige genetische materiaal (het dna) van tarwe in kaart weten te brengen.

Wetenschappers van het International Wheat Genome Sequencing Consortium (IWGSC) hebben het volledige genetische materiaal (het dna) van tarwe in kaart weten te brengen.

Deze ontdekking biedt de mogelijkheid om kleine aanpassingen in het genetische materiaal te maken, zg ‘genetische modificatie’. Hierdoor kunnen er nieuwe tarwerassen ontstaan die bijvoorbeeld resistent zijn tegen bepaalde ziekte. Ook kan het tarwe zo veranderd worden, zodat er minder water en land nodig is om het te verbouwen.

Onderzoekers melden dat dit ook gevolgen zou kunnen hebben voor mensen met een glutenvrij dieet: zo kan uitgezocht worden welk gen verantwoordelijk is voor de aanmaak van gluten. Als dit gen wordt uitgeschakeld, zou het theoretisch mogelijk kunnen zijn om een tarwesoort te ontwikkelen dat geschikt is voor mensen met glutenintolerantie. In Europa is het overigens verboden om het DNA van organismen (waaronder planten) te veranderen.

« Terug

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Cannelloni met geitenkaas en walnoot

Lees meer over 'Cannelloni met geitenkaas en walnoot'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'