« Terug

Diagnose coeliakie wellicht mogelijk bij een glutenvrij dieet

Goed nieuws.jpg06 november 2019

De diagnose van coeliakie wordt in de toekomst wellicht ook mogelijk bij patiënten op glutenvrij dieet.

De diagnose van coeliakie wordt in de toekomst wellicht ook mogelijk bij patiënten op glutenvrij dieet. Voor het stellen van de diagnose coeliakie is het noodzakelijk dat de patiënt een glutenvol dieet gebruikt. Zo kunnen antistoffen in het bloed worden gemeten. Maar een stijgend aantal mensen gaat zonder diagnose, om welke reden dan ook, zelf over op een glutenvrij dieet. Als ze dan een diagnose willen, is dat een probleem. Veel mensen zien het immers niet zitten om een 'glutenchallenge' aan te gaan en 8 tot 12 weken een glutenbevattend dieet te volgen, zodat de antistoffen gemeten kunnen worden.

Hier komt in de toekomst verandering in! Het aantal potentiële biomarkers voor de diagnose van coeliakie bij mensen die al een glutenvrij dieet volgen, neemt toe. Biomarkers zijn stofjes in het bloed die een aandoening ‘bewijzen.’ Let wel: het zijn nu nog potentiële biomarkers. Om welke biomarkers gaat het dan?

* Gamma-delta T-cellen (immuuncellen)
De meeste coeliakiepatiënten hebben meer gamma-delta T-cellen (een bepaald type immuuncellen) in hun darmen. Opvallend is dat de gamma-delta T-cellen voorkomen bij nieuwe coeliakiepatiënten, maar ook bij patiënten die al weten dat ze coeliakie hebben en daarom glutenvrij eten.

* (HLA-DQ gluten) Tetrameren
Dit stofje kan je meten in het bloed. Eerder plaatsten we hier een bericht over. 

* Transient Cytokine Release (IL-2, IL-8, IL-10)
Er een nieuwe test die deze stofjes meet in het bloed. IL-2 en IL-8 zijn al enkele uren na het eten van gluten detecteerbaar in het bloed. Over IL-10 wordt gezegd dat zij na 3 dagen glutenvol eten detecteerbaar zijn het bloed.

Zowel gamma-delta T-cellen, als Tetrameren blijven hoog als mensen al op glutenvrij dieet zijn. Het probleem is nu nog dat deze stofjes niet alleen bij coeliakie verhoogd zijn. 

Meer onderzoek is (zoals vaak) nodig. Deze nieuwe testen kunnen gebruikt worden zodra deze ze gevalideerd en voor onderzoek beschikbaar zijn. Dat zou betekenen dat patiënten niet meer onderworpen hoeven worden aan de glutenchallenge.

« Terug

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Cannelloni met geitenkaas en walnoot

Lees meer over 'Cannelloni met geitenkaas en walnoot'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'