« Terug

ASPIRION klinisch onderzoek naar coeliakie

Aspirion_nieuwsbericht.jpg15 september 2025

Heeft coeliakie een aanzienlijke impact op jouw dagelijks leven? Volg je een glutenvrij dieet maar ervaar je nog steeds klachten? Mogelijk kom je in aanmerking voor een klinisch onderzoek.

Wat is het klinische onderzoek ASPIRION?

Het ASPIRION-onderzoek richt zich op een nieuw experimenteel geneesmiddel (amlitelimab) voor patiënten met coeliakie. Doel van het onderzoek is om na te gaan of het onderzoeksgeneesmiddel, in combinatie met een glutenvrij dieet, de schade in de dunne darm kan verminderen en welk effect het heeft op de klachten die worden veroorzaakt door coeliakie.

Waarom communiceren wij over dit onderzoek?

De NCV vindt het heel belangrijk dat er goed onderzoek naar coeliakie wordt gedaan, ook naar mogelijke medicijnen. Daarom brengen we in samenwerking met onze zustervereniging de Celiac Disease Foundation uit de Verenigde Staten klinische onderzoeken onder de aandacht die daar een bijdrage aan kunnen leveren. Lees meer hierover.

Wie kan deelnemen?

Het ASPIRION-onderzoek is op zoek naar patiënten met coeliakie die nog steeds klachten hebben, ondanks het volgen van een glutenvrij dieet. Je kunt in aanmerking komen* voor deelname als je:

  • tussen de 18 en 75 jaar oud bent
  • een medische diagnose van coeliakie hebt
  • al minstens 12 maanden een glutenvrij dieet volgt, maar nog steeds klachten ervaart

Houd er rekening mee dat er nog meer geschiktheidscriteria zijn waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor deelname.

Meer informatie

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Bretonse boekweitgalettes met spinazie en geitenkaas

Lees meer over 'Bretonse boekweitgalettes met spinazie en geitenkaas'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'