« Terug

Podcast: waarom heb ik coeliakie met prof. dr. Frits Koning

Podcast Liggend voor website.jpgdinsdag 02 november 2021

In deze aflevering is prof. dr. Frits Koning te gast, werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum, afdeling immunologie. “Coeliakie is een ziekte die veroorzaakt wordt door een verkeerde reactie van het afweersysteem. Als immunologen zijn wij erg geïnteresseerd in hoe en waarom dit gebeurt en wat je eraan zou kunnen doen.”

Frits Koning doet al sinds 1988 onderzoek naar coeliakie en geeft in deze podcast uitleg over de werking van het immuunsysteem. Bij coeliakiepatiënten denkt het immuunsysteem om een of andere reden dat gluten gevaarlijk is. Hij legt uit wat de rol is van HLA-DQ2 en beantwoordt vragen van luisteraars.

Kan een parasiet, bacterie of een virus een trigger zijn voor coeliakie? Hoe kan het dat de een met meer klachten reageert op een onbedoelde gluteninname dan de ander? Wat weten we over refractaire coeliakie en wat is de stand van zaken in onderzoek? 

Kort samengevat; een boeiend gesprek over onder andere triggers van coeliakie, de werking van het immuunsysteem en dat er tegenwoordig veel aandacht is voor onderzoek naar coeliakie wereldwijd!

 

Handig om te weten:

* Alles over de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.ncv.nl

* Alles over glutenvrij eten: www.glutenvrij.nl/

* Alles over coeliakie: www.glutenvrij.nl/ziek-van-gluten/coeliakie/coeliakie

Beluister al onze podcasts en volg ons op je favoriete podcastplatform via:

« Terug

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Havermout paasnestjes

Lees meer over 'Havermout paasnestjes'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'