Eetbare insecten

Enkele soorten insecten zijn sinds een paar jaar goedgekeurd voor consumptie door de mens. Het gaat hierbij om de gele meelworm, treksprinkhaan en sinds kort ook de huiskrekel. De insecten worden diepgevroren, in poedervorm of gedroogd geleverd. In onze producten in de supermarkt is het mogelijk dat we steeds vaker insecten in poedervorm tussen de ingrediënten tegenkomen.
Voedingsmiddelen met insecten vallen sinds 1 januari 2018 volgens Europese wetgeving onder de zogenoemde ‘novel foods’. Dit houdt in dat producten met insecten pas op de Europese markt kunnen komen nadat ze zijn goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).
Hierbij de link naar informatie op de website van de EFSA over dit onderwerp: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/novel-food#published-on-this-topic.
Gluten
De insecten leven van voeding waarin gluten zit. Uit verschillende tests is gebleken dat de hoeveelheid gluten in de levensmiddelen met insecten laag is, ruim beneden de 20 ppm. Om deze reden staat er geen allergenenvermelding voor gluten / tarwe op de producten waar insecten in verwerkt zijn of op de gedroogde of diepgevroren insecten.
Advies
We kunnen dan ook het advies geven dat dergelijke producten veilig gegeten kunnen worden door de gemiddelde coeliakiepatiënt. Indien je extreem gevoelig bent is het raadzaam om met deze producten om te gaan zoals je met producten omgaat waarop staat ‘kan sporen van gluten bevatten’.