Volg ons

In het kader van de Internationale dag van de coeliakie op 16 mei 2015 neemt Fabienne Meijer (schrijver voor o.a. Glutenvrij Magazine) ons een aantal dagen mee in een column voor de NCV met als thema 'als glutenvrij eten geen keuze is'. Hieronder vindt u haar dagelijkse columns.

Column F. Meijer 'als glutenvrij eten geen keuze is'

Go's en No go's

4 Stars4 Stars4 Stars4 Stars4 Stars Na 1 reactie(s)
16 mei 2015
Vandaag is het de international dag van de coeliakie. Over de hele wereld wordt aandacht besteed aan het glutenvrije dieet, het diagnosticeren van coeliakie en het instureren van de horeca. In Nederland valt daarin soms nog een hele slag te slaan, maar in het buitenland zijn we hier en daar aanmerkelijk ...

Lees meer

Zondagochtend

 Stars Stars Stars Stars Stars nog geen reacties
15 mei 2015
Zondagochtend, ontbijt. Vers geperst sap, gekookt eitje, verse ham en plakjes kaas. Een nog niet eerder geopende pot nutella, wat salades, een pot thee. Hagelslag, kuipjes jam, échte roomboter, yoghurt, muesli in glazen potjes, een schaal met vers fruit. Het enige wat nog mist is warm, knapperig ...

Lees meer

Trakteren

 Stars Stars Stars Stars Stars nog geen reacties
14 mei 2015
Er wordt getrakteerd op school. Verschillende zakjes chips. Ik mag als eerste kiezen, want dan weet ik tenminste zeker dat ik een glutenvrije te pakken heb. Als er getrakteerd wordt en ik het sowieso niet mag, zoals bij een cupcake of roze koek, staat er een apart potje achter het bureau van de juffrouw. ...

Lees meer

Glutened

 Stars Stars Stars Stars Stars nog geen reacties
13 mei 2015
Het begint als ik in de trein zit. Buikpijn. Het neemt langzaam toe, kramp die niet weggaat als ik iets ga verzitten. Onrustig draai ik op mijn stoel – ik weet precies wat dit is. Koortsachtig ga ik na wat ik heb gegeten. Waar kan het aan liggen? Wat is het probleem? Ik kom net terug van een etentje ...

Lees meer

Gluten als smeermiddel

 Stars Stars Stars Stars Stars nog geen reacties
12 mei 2015
“Hier, dit is lekker.” Er wordt een stukje chocola in mijn handen geduwd. Een beetje wantrouwend inspecteer ik het. “Wat is dit?””Gluten!” roept iemand anders. Ik moet lachen en constateer inderdaad dat er koek tussen de chocola zit. No go dus. Het stukje geef ik terug ...

Lees meer

Glutenfeestje

4 Stars4 Stars4 Stars4 Stars4 Stars Na 1 reactie(s)
11 mei 2015
Wat doe je op een huisfeestje, kinderfeestje, grotemensenfeestje, eigenlijk eender welk soort feestje als je coeliakie hebt? Neem je zelf een pizza mee, krijg je een apart bakje chips, neem je een paar glutenvrije biertjes mee of blijf je bij wijn? Feestjes zijn van oudsher voor coeliaken een lastig ...

Lees meer

Geniaal glutenvrij

 Stars Stars Stars Stars Stars nog geen reacties
8 mei 2015
Ik loop de supermarkt in en zie dat voor de zoveelste keer het Geniusbrood niet op zijn plek ligt. Sterker nog, ze hebben er weer wat anders voor in de plaats gelegd: gewoon brood van het huismerk van de Albert Heijn. Ik staar een vijftal seconden naar het schap met de verkeerde kaartjes voor het verkeerde ...

Lees meer

Waar ik over praat als ik over gluten praat

 Stars Stars Stars Stars Stars nog geen reacties
7 mei 2015
Er zijn verschillende typen mensen als het op coeliakie aankomt. Om positief te beginnen: de eerste categorie is de medecoeliaak. Deze mensen kom je niet al te vaak in het wild tegen – tenzij je naar een NCV-evenement gaat – maar de herkenning is des te leuker. Snoepen van elkaars bord, ...

Lees meer

'Als glutenvrij eten geen keuze is'

 Stars Stars Stars Stars Stars nog geen reacties
6 mei 2015
Vorige week donderdag schreef ik voor Het Parool een artikel over coeliakie. Wat als glutenvrij eten geen keuze is, maar een noodzaak? Wat als je wél echt ziek wordt van een crouton in je salade? En wat als je dan niet meer serieus wordt genomen in je dieet vanwege al die o zo hippe hypers die ...

Lees meer

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.