Volg ons

Diagnose duurde twee á drie maanden

1 februari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: twee á drie maanden. In december 2010 ben ik geopereerd aan mijn schouder. Toen ik in febr./maart mijn werkzaamheden als Z-verpleegkundige weer langzaam op ging pakken, merkte ik dat ik heel erg moe was. In eerste instantie dacht ik dat het te maken had met het herstellen van de operatie en het uitbreiden van mijn werkzaamheden. Maar eigenlijk vond ik het niet normaal hoe extreem moe ik was. Dus toch maar even langs de doktersassistente om Hb te laten prikken. Zat ik echt net onder wat normaal is. De huisarts vond toch dat ik voor uitgebreid bloedonderzoek naar het ziekenhuis moest. Twee dagen later belde hij me op, bloeduitslag was niet goed, of ik een afspraak wilde maken. Ik schrok vreselijk. Maar goed na een afspraak bij de huisarts waar bleek dat m'n folium, B12 erg aan de lage kant waren, ben ik door gestuurd naar de Hematoloog. Achteraf denk ik dat mijn huisarts al een vermoeden heeft gehad. Bij de Hematoloog weer bloedonderzoek, waaruit dus bleek dat ik een glutenallergie heb. De arts vertelde me er het één en ander over en dat ik op dieet moest. Hahaha, hoe naief ik toen was. Ik had er nog nooit van gehoord en dacht, oké dan ga ik een poosje op dieet en dan ben ik weer beter.Ze verwees me door naar de MDL arts.

Thuisgekomen, natuurlijk meteen op de computer aan de slag. En ik werd gelijk met beide voeten op de grond gezet. Het dieet zou levenslang zijn. Duizend en één vragen had ik ineens. Bij de MDL arts natuurlijk weer uitgebreid onderzoek, botscan en een gastroscopie.
Hieruit kwam de diagnose Coeliakie. Dus mocht ik aan de B12, folium, ijzer en kreeg ivm osteoperose extra kalk/vit D.
Vooral het dieet was even wennen en ik denk dat ik er een aantal maanden over gedaan heb om in het ritme te komen. Mijn man ik en zijn er wel vanaf het begin positief ingestapt. Door te kijken naar wat ik allemaal wél mag. Als we samen eten, eet hij gewoon glutenvrij mee. Mij bloedwaardes zijn goed en ik heb op het moment alleen nog kalk/vit D extra.
Het volgend van het dieet is soms lastig, maar ik voel me goed en daar doe ik het voor!

A. (v) - 47 jr - 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944