Volg ons

Mijn diagnose duurde jaagden

1 januari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: jaaaaaren. 
Mijn verhaal: Als kind ben ik als enige in het gezin aan het bruine brood; dát kan ik me herinneren, niet de (darm)verstoppingen. De rest van de familie geniet van de eerste verworvenheden van de welvaart en eet witbrood. Ik kwakkel ook wat vaker dan de andere kinderen. Ook heb ik altijd last van oprispingen na het eten. Ik weet niet beter. Pas als ik 35 ben blijkt mij,dat dit niet normaal is.

Na de start van een nieuwe baan, en enige tijd later een verhuizing, ben ik 'op'. Helemaal doorgelicht in een academisch ziekenhuis. (Bloed)testen op van alles en nog wat. Negatieve uitslag op alles (o.a. geen aids; het is 1986-87, de angst voor die nieuwe ziekte zit er goed in). Na een paar maanden ziekteverlof weer aan het werk. Drie bevallingen de jaren daarna geven steeds hetzelfde beeld: moe, moe, eindeloos ijzertekort, moeizaam herstel na de geboorten. Na de laatste bevalling (van een tweeling in 1992) nog enkele jaren doorgemodderd, totdat ik niet meer herstel van een griepje. 9 maanden in de ziektewet. Een huisarts die zegt dat er niets valt te verwachten van nogmaals een ronde door het ziekehuis. Doormodderen tot 2009.
Inmiddels veel pijnklachten. En een nieuwe huisarts, die wél verder kijkt. Bloedonderzoek laat zien o.a. tekorten op vitamine B12 (vandaar zenuwpijnen), ijzer en ...... glutenallergie. Darmbioptie bevestigt de diagnose. Nu, ruim 2 jaar én een dieet verder: ik heb betere en mindere tijden; niet meer elk virus, maar nog wel om het andere virus nestelt zich op zijn ronde door het land in mijn lijf, de (zenuw)pijn houdt me in slechte tijden nog steeds uit mijn slaap. De internist, reumatoloog, neuroloog en huisarts vinden geen verklaring. Pijnbestrijding zonder de oorzaak te kennen is nu het devies. Ook de medische adviesraad van de Vereniging kan geen antwoord geven. Wie wel?

M. (v) - 53 jr 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944