Volg ons

Geniaal glutenvrij

8 mei 2015

Ik loop de supermarkt in en zie dat voor de zoveelste keer het Geniusbrood niet op zijn plek ligt. Sterker nog, ze hebben er weer wat anders voor in de plaats gelegd: gewoon brood van het huismerk van de Albert Heijn. Ik staar een vijftal seconden naar het schap met de verkeerde kaartjes voor het verkeerde brood en draai me dan om naar de medewerker van de broodafdeling.

"Wanneer krijgen jullie het Geniusbrood weer binnen?"
"Wat voor brood?"
"Dat glutenvrije brood." Ik wijs naar de plek waar het normaal gesproken had moeten liggen. De medewerkster kijkt me met wazige ogen aan.
"Wat voor brood?"
Ik blijf geduldig. Gluten is een moeilijk woord en nog steeds horen veel mensen iets anders dan wat ik bedoel. "Gluten-vrij. Brood. Van Genius. Dat merk." Misschien helpt het als ik wat met mijn handen wapper.
Er daagt iets bij de broodafdelingmedewerkster. "Oh, dat. Nee, dat hebben we nu niet."
Dat had ik inmiddels zelf ook al geconstateerd. "Ja, maar wanneer hebben jullie het weer wel?"
Ze kijkt me peinzend aan en zwijgt even. "Ik denk... Ik weet het niet, eerlijk gezegd." Ze haalt haar schouders op. "Vanochtend hadden we het nog wel."
Het is drie uur 's middags. Betekent dat dat die hele stapel van minstens twaalf glutenvrije broden is meegenomen door andere hongerige coeliaken? Ik kan het amper geloven, maar goed.
"Oke, maar wanneer komt het weer binnen? Kun je dat opzoeken voor me?"
Ze zucht en doet wat ik vraag. "We zouden het als het goed is overmorgen weer binnenkrijgen. Het wordt niet elke dag geleverd."
"Prima, dan wacht ik daar wel even op," zeg ik en glimlach. "Bedankt!"

Twee dagen later sta ik rond dezelfde tijd voor een leeg schap. Het gesprek met – nu een andere – verkoopmedewerker herhaalt zich. Moeilijke blikken, meewarige glimlachjes, verontschuldigingen. "Ik probeer het binnenkort nog wel een keer," zeg ik en glimlach nog maar 'ns om de moed erin te houden.

Ook op vrijdagochtend om tien uur is er geen Geniusbrood te bekennen. De medewerker van de broodafdeling kan me niet vertellen waarom er geen brood is, maar ze raadt me aan om het over een paar dagen nog eens te proberen.

Dan, eindelijk, op zondagmiddag in een andere Albert Heijn (!) vind ik drie Genius meerzadenbroden. Ik ben niet degene die boodschappen betaalt vandaag, dus ik kijk mijn vriend lief aan. "Kunnen we deze meenemen? Dan heb ik weer voor twee weken brood." Mijn glimlach moet inmiddels maniakaal zijn, want hij kijkt een beetje angstig als hij ze van me overneemt. Tot mijn vreugde zijn ze ook nog eens twee weken vanaf vandaag houdbaar.

Voor de grap ga ik nog eens langs bij de Albert Heijn bij mij om de hoek. Zou het, zou het? Maar nee: het schap is zoals altijd leeg. Ik zal het over een paar dagen nog maar eens proberen.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944