Volg ons

Trakteren

14 mei 2015

Er wordt getrakteerd op school. Verschillende zakjes chips. Ik mag als eerste kiezen, want dan weet ik tenminste zeker dat ik een glutenvrije te pakken heb. Als er getrakteerd wordt en ik het sowieso niet mag, zoals bij een cupcake of roze koek, staat er een apart potje achter het bureau van de juffrouw. Dan mag ik daar wat snoepjes uithalen. Maar dat doe ik bijna nooit, want die snoepjes kleven aan elkaar en dat vind ik vies.

We hebben een taartrooster in de klas. De afspraak is dat iedere week iemand anders taart meeneemt. Voor mij moet het iets anders zijn: snickers dus. Niet iedereen onthoudt het, dus soms krijg ik gewoon 80 cent om zelf een snickers uit de automaat op school te halen. Als ik zelf moet trakteren, haal ik voor mezelf gewoon wat anders lekkers. Wel zo makkelijk. Of ik neem glutenvrije Almondy taart van IKEA mee. Die vindt iedereen lekker en smaakt helemaal niet ‘apart’.

Op stage is iemand jarig, dus er liggen worstenbroodjes in de keuken. Die mag ik niet, net als de taart die er gisteren stond of de petit fours van vorige week. De macarons dan weer wel – dat die met amandelmeel worden gemaakt weet niet iedereen. Als ik echt wat lekkers wil eten, haal ik wel een snickers uit de automaat in de keuken.

En dan ben ik opeens jarig. Op kantoor trakteer ik glutenvolle donuts met oranje sprinkels, want het is bijna koningsdag. Zelf neem ik niets: ik probeer minder te snoepen. De dag erna is het weekend en mag ik naar huis, waar mijn ouders op me hebben gerekend. Ik krijg een hele glutenvrije taart, die aan het eind van de dag op is, er zijn koekjes en stukjes chocola en chips en meer lekkers – en ik mag het allemaal.

Voor jezelf zorgen als andere mensen trakteren is prima. Niet iedereen kan immers altijd rekening houden met coeliakie – zeker niet op een overvol kantoor. Soms is het echter heel fijn om even in de watten gelegd te worden, zeker op je verjaardag. Elke keer als iemand zich over mij ontfermt en bijvoorbeeld op me rekende met een glutenvrij taartje, koekje of ander lekkers, ben ik diegene heel dankbaar. Denk op de Nederlandse Coeliakiedag dus ook zeker aan al die mensen die elke dag opnieuw moeite doen om te zorgen dat wij lekker glutenvrij kunnen eten. Zij zijn mijn persoonlijke helden, die dag.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944