In nummer 3 van Glutenvrij Magazine valt weer heel veel te lezen en heel veel te bekijken. Eerlijk is eerlijk: ik ben trots op het nieuwe nummer van Glutenvrij Magazine. Ik ben vooral trots op onze leden/lezers. Zonder hun bijdragen was het thema ‘Sport en coeliakie’ er nooit gekomen. Daaruit blijkt niet alleen hun betrokkenheid, maar ook dat mensen met coeliakie zich niet laten kisten door hun ziekte, en ondanks die handicap gewoon met alles meedoen. Ook met sporten dus, en zelfs met prestaties ver boven ‘gewoon’. Er zijn sporters met coeliakie (en soms méér handicaps) die de top hebben weten te bereiken. Dat vergt meer inspanning en organisatietalent dan voor iemand die niet glutenvrij hoeft te eten, maar daar doen ze niet moeilijk over. En dan zijn er ook nog sporters die, al fietsend, geld hebben ingezameld voor wetenschappelijk onderzoek in verband met refractaire coeliakie. Hulde!
Een tweede, en niet minder belangrijk thema is ‘gezond glutenvrij’. Dat spreekt niet helemaal vanzelf. Want GV brood bijvoorbeeld blijkt toch meer vetten en minder vezels te bevatten dan ‘gewoon’ volkorenbrood. Diëtistes in opleiding hebben dat voor ons uitgezocht. En daarnaast zochten (en vonden) ze ook de (min of meer) ideale samenstelling van GV brood. Voor de zelfbakkers… voorlopig.
Lekker (althans door velen gewaardeerd) GV brood ligt tegenwoordig op de plank bij Albert Heijn, die zijn GV schap fors heeft uitgebreid - vooral bij de XL-vestigingen en online. Op diverse coeliakiefora, met name op Facebook, leidde dat tot juichkreten. Glutenvrij, ‘gewoon bij Albert Heijn’... Een zegen. Of…? Zo simpel is het natuurlijk niet, zeker wanneer we het GV aanbod bij AH bekijken vanuit het aspect ‘gezond’ en ‘betaalbaar’. In Glutenvrij Magazine laten we u ook de schaduwkant zien. De zegen én de zorg.
Leden kunnen de volledige uitgave in het kenniscentrum voor leden leden. U kunt hier heel eenvoudig lid worden.
Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2014