Volg ons
Glutenvrije week van NCV-directeur Floris van Overveld

Glutenvrije week van NCV-directeur Floris van Overveld

‘Heb je zelf coeliakie?, is een veel gestelde vraag als ik vertel dat ik directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging ben. Nee, moet ik bekennen. Dat heb ik niet. Voor mij geen noodzaak dus om glutenvrij te eten. Wel heb ik astma, waarvoor ik dagelijks medicijnen moet gebruiken, maar continu rekening houden met wat je eet, dat is toch wel even iets anders. Om dat eens te ervaren -en een kleine glimp van de dagelijkse realiteit van onze leden te krijgen- ben ik een week glutenvrij gaan eten.

Fanatisme

Dat had niet gekund zonder de hulp van mijn vrouw. Met enig fanatisme stortte zij zich op de bereiding van glutenvrije pannenkoekjes en crackers voor bij de lunch, naast mijn gebruikelijke salade. Dat fanatisme is mede ingegeven door het feit dat zij naast verpleegkundige ook gediplomeerd banketbakker is.
Ze vond het wel een experiment waard om dingen zonder gluten te bakken. Maar dat viel nog niet mee, zo verzuchtte ze regelmatig. Een glutenvrij brood -onze broodbakmachine bleek een standje 'glutenvrij' te hebben- vond ze na het lezen van het recept een té grote uitdaging. Misschien toch eerst een bakworkshop van de NCV volgen.

Haar hulp was trouwens ook best confronterend. Om te beginnen omdat iemand anders een hoop extra tijd aan je eten besteedt. Maar ook omdat ik me daarna regelmatig afvroeg: 'Heeft ze wel alle etiketten goed gelezen?' Je moet iemand die je eten klaarmaakt dus ook min of meer blind vertrouwen. 

Dag 1

Het begon allemaal makkelijk. Ik ontbijt met yoghurt, banaan en muesli. Dan is de enige uitdaging de muesli te vervangen door een -wel erg dure- glutenvrije variant. De lunch was ook te doen. Een salade is prima glutenvrij te houden. Het traditionele broodje heb ik vervangen door wraps uit het welkomstpakket van de NCV. Wel even oppiepen in de oven. Anders zijn ze eigenlijk niet te eten. Bij het avondeten hadden we een gast. Die we vertelden dat we glutenvrij aten. Bleek ze een nieuwe schoondochter te hebben die glutenvrij eet. Kwam dat even mooi uit. 

Dag 2

Het ontbijt en de lunch van de tweede dag kwam ik ook prima door. Hoewel ik bij de lunch ontdekte dat boekweit pannenkoekjes echt even in de oven moeten. En eerlijk is eerlijk, ze zijn toch minder lekker dan wanneer er nog wat andere melen dan alleen boekweit door zitten. 

In de vooravond had ik twee confrontatiemomenten. Het eerste toen ik langs de snackbar om de hoek liep en spontaan trek kreeg in een kroket. Nee, dat mag je dus de komende dagen niet. En voor mij zijn het dan nog maar dagen......
Het tweede confrontatiemoment kwam toen ik thuis een training wilde gaan doen op mijn hometrainer. Voor zo'n training is het fijn wat energie binnen te krijgen. Vaak doe ik dat met een stroopwafel en ik had daar ook echt trek in. Euh, nee dus. Daar zitten gluten in. Het probleem van de energie was oplosbaar met een sportgel. Effectief. Maar smakelijk? Voor de zekerheid heb ik ook de tablet die ik in mijn water doe voor de nodige elektrolyten(zouten) even gecheckt op ingrediënten. Dat bleek gelukkig safe te zijn. 

Dag 3

Een dag die weinig bijzonders in petto had qua glutenvrij eten. De routine sluipt er al in? Nou nee hoor, bij het avondeten zie ik dat er curry over mijn eten zit. Lekker, maar is dat wel glutenvrij? Ik begin meteen het etiket te bestuderen. Geen granen of afgeleide producten in de ingrediëntenlijst. Pffff… Oh maar wacht even: ‘Kan sporen van glutenbevattende granen en pinda’s bevatten’ De beruchte vage waarschuwing. Ja, dan moet je het dus zelf maar afwegen. Ik loop er natuurlijk geen risico mee. Maar ik kan me voorstellen dat dit lastige afwegingen zijn.

Dag 4

Weer even een ‘etiket-momentje’ bij het avondeten. Het idee was namelijk wat mayonaise te doen op een heerlijke omelet. Met grote vetgedrukte letter stond er echter tarwezetmeel op de ingrediëntenlijst. Een no-go dus. Verder zat er ook een kroegbezoek aan te komen. Het normale devies is dan bier en borrelnoten. Toch twee verboden producten deze week. Gelukkig bestelde niemand borrelnoten. En het bier heb ik vervangen door rode port, ook lekker. Maar niet zoals normaal een lekker Belgisch biertje kunnen bestellen is toch wel een ding.

Dag 5

Een dag waarop ik een afspraak met lunch buiten de deur had. En dan ben je overgeleverd aan de grillen van de horeca. Dat is wat dramatisch verwoord. Het was een gelegenheid waar ik wist dat ze salades hadden. En een blik op de ingrediënten leerde me dat er ook glutenvrije varianten waren. Bovendien werd het voor m’n ogen klaargemaakt, dus ik kon ook nog eens het bereidingsproces in de gaten houden. Vervolgens langs de supermarkt voor een makkelijke maaltijd ’s avonds. Tot mijn genoegen stond er goede allergeneninformatie op de schappen. In ieder geval qua melk en gluten. Dat vermindert de noodzaak tot etikettenlezerij enigszins.

Dag 6

De dag van de Glutenvrije Markt in Hoofddorp. Qua eten was dat dus een makkelijke dag. En ik kon de mensen die vol voor de snacks gingen heel goed begrijpen. Want dat heb je niet zomaar glutenvrij. Tot mijn genoegen trof ik een kraam met speciaal bier. Daar ben ik nogal een liefhebber van en het deed me bijzonder deugd dat dat er ook in een glutenvrije variant is. In de avond hadden we eters en mijn vrouw had weer haar geweldige best gedaan om een glutenvrij driegangen diner te maken. Het was bijzonder lekker! De gasten klaagden bepaald niet dat ze glutenvrij moesten eten. Bij de koffie heerlijke glutenvrije Italiaanse zoetwaren, een aanwinst van de markt in Hoofddorp. Hoewel ik daar wel bij heb ervaren dat de prijs niet gering is.

Dag 7

Eerst weer sporten, de gels boden weer uitkomst voor de energiebehoefte. Daarna aan de wandel, waarbij het koekje bij de pauzekoffie op het schoteltje bleef. Wel weer zo'n confrontatiemomentje van de automatismen waarin je leeft. Tot mijn grote vreugde bleek het snoep waarop ik mezelf trakteerde geheel glutenvrij. Dat mocht dus gewoon!

Floris’ conclusie

Het voelde bijna pedant, zo’n week zonder gluten. Want het is maar een week en ik heb geen fysieke last van een eventuele kruisbesmettingsfout. Toch heb ik een heel klein glimpje van de dagelijkse en vooral levenslange realiteit van de NCV leden opgevangen. En dat was best confronterend. Vooral het buitenshuis niet meer blind kunnen vertrouwen op wat je eet. En alles van tevoren bedenken en plannen. Alle automatismen gaan op de helling. Daar zullen deels andere automatismen voor in de plaats komen, maar dat is gezien de risico’s waarschijnlijk maar ten dele. En dat valt bepaald niet mee.

De voordelen voor onze leden

Een gratis welkomstpakket, gratis advies van onze diëtist, recepten, events en nog veel meer

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE