Wat is glutenintolerantie?

Coeliakie wordt in de volksmond vaak glutenintolerantie genoemd. Hier kleeft echter een aantal nadelen aan. Een intolerantie betekent immers vaak dat je wel een beetje van het betreffende allergeen kan verdragen, zoals bij lactose-intolerantie. Hierdoor denkt de omgeving ook vaak: ‘Oh, het is maar een intolerantie voor gluten en geen glutenallergie. Dan hoef ik niet zo goed op te letten.’

Lactose-intolerantie

Glutenintolerantie vaak verward met glutensensitiviteit

Op de tweede plaats past coeliakie niet in de definitie van een allergie en ook niet van een intolerantie. Zo is bij een intolerantie het immuunsysteem niet en bij coeliakie wél betrokken.

Ten derde zien we dat glutentolerantie vaak wordt verward met glutensensitiviteit, zelfs door artsen. Er is sprake van glutensensitiviteit als iemand niet goed tegen gluten kan, terwijl er aantoonbaar géén sprake is van coeliakie. Sommige artsen geven bijvoorbeeld in hun verwijsbrief naar de diëtist aan: 'er is geen sprake van coeliakie, maar wel van glutenintolerantie.' Nog meer verwarring dus.

Een vierde, nog belangrijke reden, heeft te maken met de verschillende medische richtlijnen, waaronder de huisartsenrichtlijn. Deze scharen coeliakie onder ‘Voedselovergevoeligheid’, net als lactose-intolerantie en koemelk-eiwitallergie. Die worden op een heel andere manier gediagnosticeerd dan coeliakie. Niet gek dus dat huisartsen niet altijd weten wat de juiste diagnostiek is.

Mensen met glutensensitiviteit hebben vaak verschijnselen die zowel doen denken aan coeliakie als aan het prikkelbare darmsyndroom. Zij hebben niet de antistoffen en darmschade die horen bij coeliakie. 

 

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Havermout paasnestjes

Lees meer over 'Havermout paasnestjes'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'