Het Aziatische continent is groot en de Aziatische keuken heeft daardoor ook veel variatie. Van sushi tot papadum. We benoemen hier de meest voorkomende keukens.
Glutenvrij in de Chinese keuken
Vermijd tarwenoedels, sojasaus en Chinese loempia's. De Chinese loempia's worden in de meeste gevallen gemaakt van tarwemeel i.p.v. rijstmeel. Alleen sojasaus waar specifiek op staat dat deze glutenvrij is, is veilig voor mensen met coeliakie (deze bevat vaak wel <20 ppm tarwe).
Rijst is glutenvrij en rijstnoedels zijn een prima alternatief voor tarwenoedels, dus vraag of deze beschikbaar zijn.
Vergeet niet dat vlees, vis en groenten van nature glutenvrij zijn, maar controleer of ze niet zijn bereid in sojasaus of olie die is gebruikt om glutenbevattende voedingsmiddelen, zoals de loempia's, te bereiden.
Glutenvrij in de Indiase keuken
De Indiase keuken is voor het overgrote deel van nature glutenvrij. Linzen* vormen een belangrijk onderdeel van de gerechten en zijn goede glutenvrije opties.
Papadum wordt meestal gemaakt met rijst- en linzenmeel*. Zorg ervoor dat deze worden gekookt in olie die niet is gebruikt om glutenbevattende voedingsmiddelen in te bakken.
Sauzen worden verdikt met kikkererwtenmeel of yoghurt in plaats van zetmeel op basis van tarwe, dus ze zijn veilig voor mensen met coeliakie, maar controleer het wel altijd.
Waarschijnlijk overbodig om te benoemen, maar vermijd wel het brood. Naanbrood wordt in de meeste gevallen gemaakt van tarwemeel.
*Linzen zijn voedzaam, gezond en van nature glutenvrij. Maar vanwege het samen groeien met tarwe is er een risico op kruisbesmetting. Lees hier al onze adviezen over het eten van linzen: www.glutenvrij.nl/linzen.
Glutenvrij in de Japanse keuken
Veel Japanse gerechten worden bereid met sojasaus. Vraag dus altijd na of het restaurant ook gerechten heeft met glutenvrije sojasaus.
Sashimi is een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren die met een zeer scherp mes in dunne plakjes gesneden worden. Deze zijn vaak van nature glutenvrij.
Ook als sushiazijn of rijstazijn wordt gebruikt in de sushi, dat wordt gebruikt om de rijst een zoetzure smaak te geven, kun je het vaak veilig eten. Dit wordt gemaakt van tarwe, maar in sushi- en rijstazijn zit geen gluten. Dit kun je vergelijken met sterk gedistilleerde drank gemaakt van tarwe, zoals graanjenever, daar zit ook geen gluten in. Let hier uiteraard wel op als je een tarwe-allergie hebt.
Pokebowls zijn over het algemeen glutenvrij, ook als de rijst dus sushiazijn bevat. Controleer wel altijd of de toegevoegde sauzen en toppings allemaal glutenvrij zijn. Zo moet je de gebakken uitjes bijvoorbeeld vaak weglaten.
Japanse restaurants bereiden vaak gepaneerde visgerechten in de frituur, zoals een gepaneerde garnaal. Controleer dus altijd of iets dat glutenvrij is en gefrituurd wordt ook in een aparte frituur wordt bereid.
Glutenvrij in de Thaise keuken
Verse specerijen en kruiden typeren de keuken van Thailand. Curry's, soepen en salades hebben spannende combinaties van zoete, zoute en pittige smaken, en veel ervan zijn gemaakt van natuurlijk glutenvrije ingrediënten.
Rijst en rijstnoedels zijn basisproducten in de Thaise keuken die glutenvrij zijn. Thaise loempia's worden meestal gemaakt van rijstpoeder gemengd met tapiocameel. Vervolgens gaan deze in de frituur (let op gebruik frituur voor glutenvolle producten).
Sauzen worden vaak ingedikt met kokosmelk en bevatten daardoor geen gluten. Ook vissaus is een veelgebruikt ingrediënt dat normaal gesproken geen gluten bevat.