Hulp vragen
Als ouder en kind er niet meer uitkomen, is contact aan te raden met een (medisch) psycholoog. Het liefst een professional die ook ervaring heeft met chronische ziekten. Of een orthopedagoog/kindercoach die kinderen en hun ouders kan helpen.
Gedragsproblemen en coeliakie bij kinderen
Is er een relatie tussen gedragsproblemen en coeliakie bij kinderen? Wij vroegen het antwoord aan onze Wetenschappelijke Adviesraad. Kinderartsen mdl Luisa Mearin en Joachim Schweizer, beiden WAR-leden, reageerden bevestigend.
Zo kunnen kinderen met onbehandelde coeliakie gauw van slag zijn, snel huilen en chagrijnig zijn. Dat kan met een glutenvrij dieet snel verbeteren, wijst de praktijk uit. ‘Ook kinderen zonder coeliakie, maar met bijvoorbeeld autisme worden soms behandeld met een glutenvrij dieet. Er zijn enkele aanwijzingen dat dit kan helpen. De meeste gedragsproblemen bij kinderen zijn echter niet met coeliakie geassocieerd’, aldus Joachim Schweizer.
Leerproblemen
De relatie tussen coeliakie en leerproblemen is nog niet uitgebreid onderzocht. In de wetenschappelijke literatuur is beschreven dat dit mogelijk kan samengaan. Een leerachterstand bij kinderen kan voortkomen vanuit een algehele malaise waarvan voor de diagnose sprake is. Er wordt van uitgegaan dat dit van voorbijgaande aard is wanneer er een strikt glutenvrij dieet gevolgd wordt, en een kind als gevolg daarvan is opgeknapt. Wel kan het nog enige tijd duren voordat de leerachterstand ingelopen is.
Wat kun je als ouder doen bij angstig gedrag?
Als ouders zijn er een aantal vuistregelsdie je kunt hanteren als je ziet dat je kind last heeft van psychische klachten als gevolg van het glutenvrij dieet. Allereerst, erken dat je kind angstig is.
Vuistregels
- Bespreek met je kind wat hij/zij nodig heeft, maak samen een plan voor bepaalde situaties. Je kind krijgt daardoor meer een gevoel van controle en minder angst.
- Spreek je vertrouwen uit en laat merken trots op je kind te zijn.
- Stimuleer je kind om de dingen die het uit de weg wil gaan, toch te doen.
- Houd vol wat goed gaat. Bij veel kinderen heeft angst de neiging om zich uit te breiden naar andere situaties. Het is belangrijk dit (snel) te herkennen, te bespreken en je kind te laten oefenen met die situaties, zodat de angst zich niet verder uitbreidt.
Lotgenotencontact
Het is voor kinderen fijn te weten dat ze niet alleen zijn. Stimuleer als ouder lotgenotencontact. De NCV organiseert activiteiten als de kinderkampen. Informeer ook de leerkracht, klasgenootjes en de ouders van klasgenootjes. Denk aan een brief of een leuke spreekbeurt. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en begrip. Het kinderprogramma Klokhuis maakte een leuke aflevering over coeliakie.
Je kind goed voorbereid op pad zonder jou
Als ouder hou je soms je hart vast als je kind op pad gaat. Wanneer kan het kind zelf goed over zaken beslissen in bepaalde situaties? Wij hebben daarvoor een handige beslistboom gemaakt als houvast voor ouders.