Volg ons

Hoe toxisch is tarwe?

7 april 2014

Het gehalte aan gluteneiwitten in oude en nieuwe tarwerassen verschilt op zich weinig van elkaar. Wel bevatten nieuwe tarwerassen door veredeling meer zogeheten epitopen. Dit zijn bestanddelen van gluten waar mensen met coeliakie niet tegen kunnen.

Dat stellen onderzoekers van Wageningen Universiteit in het Reformatorisch Dagblad van zaterdag 5 april naar aanleiding van recent verschenen boeken waarin wordt gesteld dat de moderne tarwerassen ‘toxisch’ zijn.

De wetenschappers vergeleken oude en nieuwe tarwerassen met elkaar. Volgens hen is  tarwe niet gevaarlijk is voor gezonde mensen. Dat geldt ook voor brood dat van deze tarwe is gemaakt.

Het maag-darmstelsel van mensen bevat volgens de onderzoekers echter niet voldoende enzymen, en ook niet de juiste, om gluteneiwitten helemaal af te breken. 'Mensen hoeven daar geen last van te hebben, al zijn op dit terrein nog lang niet alle vragen beantwoord. De onafbreekbare eiwitbestanddelen verlaten de darm waarschijnlijk langs natuurlijke weg.'

Maag-darm-leverarts dr. Gerd Bouma, werkzaam in het VUmc, en gespecialiseerd in coeliakie, wijst in het artikel op onderzoeken waaruit naar voren lijkt te komen dat er naast de groep mensen met coeliakie ook een groep mensen is die darmklachten krijgen na blootstelling aan gluten terwijl is aangetoond dat ze geen coeliakie hebben. Of dat te wijten is aan gluten of aan andere stoffen in granen, is nog onduidelijk. Bouma: 'Het is goed mogelijk dat de klachten worden uitgelokt door andere stoffen in granen.' De VUmc-arts noemt in dit verband zogeheten alfa-amylase-trypsineremmers. Deze stoffen activeren afweercellen in de darm. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944