« Terug

Nederlandse experts helpen bij nieuwe Europese Richtlijn

Eu richtlijn.jpg15 november 2025

Eind september is het eerste deel van een nieuwe Europese richtlijn voor coeliakie verschenen. Deze richtlijn vormt de basis voor de landelijke richtlijnen in Europese landen en is daarmee erg belangrijk voor de manier waarop coeliakie wordt vastgesteld en behandeld.

Nederlandse experts waren nauw betrokken bij het opstellen van de richtlijn. Dr. Abdul Al-Toma, mdl-arts en lid van onze Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) is hoofdauteur en voorzitter van de werkgroep die de richtlijn heeft ontwikkeld. Ook prof. dr. Gerd Bouma, voorzitter van onze WAR, en Chris Mulder, voormalig WAR-voorzitter en mdl-arts, hebben eraan meegewerkt.

Het eerste deel van de richtlijn richt zich op de diagnose van coeliakie. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat er in sommige gevallen geen darmbiopt meer nodig is om de diagnose te kunnen stellen. Als de hoeveelheid antistoffen in het bloed hoog genoeg is, kan de diagnose nu ook zonder biopt worden gesteld.

Daarnaast zijn er duidelijke afspraken gemaakt over hoe biopten moeten worden afgenomen als die wél nodig zijn. Ook in ingewikkelde of onduidelijke gevallen zijn er nieuwe, heldere richtlijnen opgesteld om artsen te helpen tot een juiste diagnose te komen.

In het eerste nummer van Glutenvrij Magazine in 2026 gaan we samen met dr. Al-Toma dieper in op deze veranderingen. We vertellen dan ook meer over het tweede deel van de richtlijn, dat eind dit jaar of begin volgend jaar wordt verwacht. Dat deel gaat over de behandeling van coeliakie en waar artsen op moeten letten bij de zorg voor mensen met coeliakie.

Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ueg2.70119

 

« Terug

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vegetarische quiche

Lees meer over 'Vegetarische quiche'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'