Volg ons

Europese regelgeving: spelt is tarwe

24 maart 2014

Spelt en kamut – dat voortaan moet worden aangeduid als khorasantarwe – zijn tarwesoorten en geen aparte graansoorten.

Dat blijkt – voor wie dat nog niet wist – zonneklaar uit een recente wijziging van de Europese Verordening 1169/2011 ‘betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten’. Het gaat in het bijzonder om Bijlage II van deze verordening, waarin de omschrijvingen staan van ‘stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken’.

Daarin is een apart hoofdstukje gewijd aan ‘glutenbevattende granen, namelijk tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen’. Maar, zoals in de wijziging ook duidelijk staat, kamut is ‘een geregistreerd handelsmerk van een soort tarwe, bekend als „khorasantarwe”, en spelt is ook een soort tarwe. Daarom moeten „khorasantarwe” en „spelt” in punt 1 van die bijlage als soorten tarwe worden aangeduid.

Voortaan moeten we de betreffende tekst in de genoemde Europese verordening dus lezen als: ‘glutenbevattende granen, namelijk: tarwe (zoals spelt en khorasantarwe), rogge, gerst, haver of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen’.

Voor wie eventueel nog twijfelde of mensen met coeliakie of een tarwe-allergie spelt(-producten) zouden kunnen eten, maakt de wijziging de zaak glashelder: spelt is tarwe. Punt uit.

De wijziging (Verordening 78/2014) vindt u hier. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944