Volg ons

De glutenvrij hype; elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt

21 november 2013

De Nederlandse Coeliakie Vereniging, de patientenvereniging voor mensen die om medische reden glutenvrij moeten eten, stelt dat alle publicaties die verschijnen rondom de effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. Dit als reactie op de diverse Nederlandse media die publicaties wijden aan het effect van brood op onze gezondheid. Gisteren besteedde ook De Wereld Draait Door er aandacht aan. Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen.

De hype
De gedachte dat brood en de gluten ongezond zou zijn is overgewaaid uit de VS waar Davis met zijn boek de Wheatbelly de start gaf aan een glutenvrije hype waardoor inmiddels bijna 20% van de Amerikanen geen gluten meer eet. Glutenvrij eten is volgens de huidige wetenschappelijke studies voor hooguit 3% a 4% van de Nederlanders een goed idee: dat zijn de mensen die om medische redenen (coeliakie of glutensensitiviteit) dit dieet zouden moeten volgen. Bewijs dat het voor andere groepen mensen gezond zou zijn ontbreekt dus. De oorzaak voor het massaal geloven in glutenvrij moet verklaard worden uit de toenemende behoefte van mensen om gezond te leven enerzijds en uit de stelligheid van De Nieuwe Boodschap in voedselland anderzijds. Gezond leven en eten kun je echter niet bewerkstelligen door het omarmen van een modieus maar tegelijkertijd eenzijdig dieet.

Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede specialistische begeleiding kan juist schade kunnen opleveren omdat in glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt juist heel veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam.

Coeliakie
Gluten zijn wel aantoonbaar schadelijk voor mensen die lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie; in hun lichaam ontstaat darmschade als gluten gegeten worden. Ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking lijdt aan deze ziekte, maar velen daarvan zijn – nog niet- als zodanig gediagnosticeerd.

Glutensensitiviteit
Daarnaast zijn er bewijzen dat er naast coeliakie ook een andere medische aandoening zou bestaan; zogenaamde glutensensitiviteit. In het bloed worden geen antistoffen aangetroffen die verwant zijn aan coeliakie, maar mensen knappen wel op van een glutenvrij dieet. Recent verscheen hierover een artikel van het VUMC in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Dr. Gerd Bouma e.a.).

Een schatting levert op dat dit hooguit om misschien 2% a 3% van de Nederlandse bevolking zou gaan. In alle wetenschappelijke publicaties die verschijnen rondom deze relatief nieuwe aandoening is overigens niet duidelijk of het zou gaan om het eiwit gluten in tarwe, het zou ook kunnen gaan om andere eiwitten.

De NCV heeft vorig jaar een campagne gestart Goed Glutenvrij waarbij ze iedereen die om medische redenen een glutenvrij dieet moet volgen wijst op een volwaardig dieet zonder gluten. De Wetenschapswinkel van de Wageningen Universiteit onderzoekt in opdracht de voedingswaarde van veel gegeten glutenvrije producten om op die manier een zg. glutenvrije schijf van vijf te kunnen samenstellen.

 

[Persbericht 21 november 2013 - Nederlandse Coeliakie Vereniging]

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944