In het buitenland

Tips voor op vakantie

Glutenvrij op vakantie. Dat is misschien wel de grootste uitdaging met een glutenvrij dieet. Alles wat thuis al snel routine is geworden, staat dan weer op zijn kop. En toch, met een goede voorbereiding is elke vakantie heerlijk. Ook glutenvrij! Om je vakantie gemakkelijker te maken, vind je hier nuttige tips en informatie.

Vrouw-aan-rand-zwembad

Handige dieetpasjes

Wanneer je op reis gaat naar een land waar je de taal niet van spreekt en waar Engels ook niet altijd door iedereen begrepen wordt, is een dieetpas je grootste vriend! Op deze kaartjes staat wat coeliakie is en wat je wel en niet kunt eten uitgelegd in de taal van het land waar je naartoe wilt. De dieetpas is in onze webshop verkrijgbaar in ruim 40 talen, zowel digitaal als in een gedrukte versie in creditcard-formaat. Vind je de juiste taal niet, dan kun je er een downloaden op de website van Celiactravel.

Tip! Bestel of download ook altijd de dieetpas in je eigen taal of in het Engels, dan weet je ook precies wat er op de andere dieetpas staat.

Bestel de digitale dieetpas in onze webwinkel (gratis en alleen voor leden)

Bestel hier een gedrukte dieetpas op creditcard-formaat in onze webwinkel

Dieetvertalingen

In een andere taal uitleggen wat een glutenvrij dieet is? Geen probleem met een dieetvertaling. Deze hebben we beschikbaar in maar liefst 40 verschillende talen. Als lid kun je ze gratis downloaden. 

Bestel de digitale dieetvertaling in onze webwinkel (gratis voor leden)

Download de Google Translate app

Download de Google translate app (gratis) met de taal van het land waar je naartoe gaat. Dit kan altijd van pas komen, want dan kan je ook zonder internet woorden opzoeken. En mét internet en je camera scant hij zelfs het etiket voor je!

Download Google Translaten voor Apple

Download Google Translate voor Adroid

Raadpleeg Facebookgroepen

Gebruik het internet om van tevoren van alles op te zoeken, maar ga ook vooral eens rondvragen op facebookgroepen zoals de ‘CYE’ (Coeliac Youth of Europe) of glutenvrij op reis. Er is altijd wel iemand die je iets kan vertellen over het glutenvrije leven in het land dat jij gaat bezoeken.

Glutenvrij uit eten in het buitenland

Ook op vakantie, tijdens een werkbezoek in het buitenland of stedentrip wil je lekker onbezorgd en gezellig uit eten kunnen. We hebben daarvoor een aantal tips voor je op een rij gezet.

Lees hier de tips ‘glutenvrij uit eten in het buitenland’

Coeliakieverenigingen in Europa

In de meeste Europese landen is ook een coeliakievereniging. Daar kun je natuurlijk altijd terecht voor informatie over het land waar je naar toe gaat. Op de website van de Europese koepelorganisatie staan alle coeliakievereniging op een rij. En met Google Translate kom je dan alweer een heel eind!

Goede glutenvrije voorbereiding

Zorg er altijd voor dat je weet wat er in het vakantieland gegeten wordt en hoe en waar je glutenvrije producten kunt kopen. Het is verstandig een voorraad glutenvrije crackers of rijstwafels mee te nemen. Beschik je op jouw vakantieadres over stroom, dan kun je overwegen een broodbakmachine of airfryer mee te nemen. Je kunt ook van (meegenomen) glutenvrij meel pannenkoeken bakken voor het ontbijt of de lunch. Als je meel meeneemt, adviseren we je het in je ruimbagage mee te nemen.

Vliegen met coeliakie

Zelfs al heb je voor je vliegreis aangegeven een glutenvrije maaltijd nodig te hebben, zijn deze maaltijden soms ook ‘glutenvriendelijk’ en daarom niet altijd veilig. Zorg dus ook dat je zelf altijd extra eten bij je hebt (denk aan noten, krenten etc.). Vaak mag je ook extra bagage (meestal 15 kg) meenemen met een dieetverklaring van je dokter, wat natuurlijk ook altijd handig is!

Tip van een stewardess: ‘Mensen denken vaak dat er een magnetron in een vliegtuig zit. Dit is niet het geval, wel een stoomoven. Het is dus moeilijk een alternatief te bieden aan boord als je bestelde maaltijd er niet is. Zorg altijd dat je op langere vluchten zelf iets meeneemt wat je aan boord kunt eten. Noodles is altijd handig om mee te nemen, naast crackers, brood, en instantsoep.’

Meer hierover lees je op de pagina 'Viegen met een glutenvrij dieet'

Op een cruiseschip met coeliakie

Wil je goed voorbereid een reis op een cruiseschip maken? Bekijk dan hier wat bij verschillende cruisemaatschappijen mogelijk is wat betreft het glutenvrij dieet, lactosevrij en ook vegetarisch of veganistisch.

Medische verklaring

Heb je een medische verklaring nodig om toestemming te krijgen voor bijvoorbeeld extra bagage? Het CAK stelt een Nederlandstalige en een Engelstalige medische verklaring ter beschikking. Die kun je meenemen naar je behandelend (huis)arts en vragen of hij of zij hem invult.

Er zijn (huis)artsen die menen die verklaring niet te mogen afgeven. Dat is echter een misverstand. De arts mag, met toestemming van de patiënt, feitelijke medische informatie geven, bijvoorbeeld dat bij een patiënt een bepaalde diagnose is gesteld waarvoor medicijnen of in het geval van coeliakie, speciale voeding nodig is.

Wat een (huis)arts niet mag is een verklaring geven waarin hij of zij een oordeel geeft over medische (on)geschiktheid, bijvoorbeeld of iemand in staat is om zijn of haar werk te doen.

Kijk voor meer informatie op de KNMG website

Medische essentie of preferentie

Wanneer een dieetvoorschrift zoals bij coeliakie, zo belangrijk is dat het boeken van een reis hier vanaf hangt, dan wordt er gesproken over een (medische) essentie. Aan deze essentie heeft een reisorganisator zich te houden en hieraan kun je rechten ontlenen. Deze essentie dien je bij de boeking uitdrukkelijk kenbaar te maken. Over het algemeen zijn er kosten aan verbonden. De reisorganisatie dient schriftelijk te bevestigen of de essentie wordt geaccepteerd en wat hiervan de kosten zijn. Tip: bel of mail zelf nog even naar de locatie waar je verblijft om na te vragen of het goed geregeld is!

Als je tijdens je boeking een voorkeur aangeeft dan wordt er gesproken over een preferentie. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Vaccinaties

Zijn alle vaccinaties glutenvrij? Of moet je toch even doorvragen bij een bezoek aan een land waarvoor dat nodig is? Het is belangrijk het goed na te vragen bij een van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) waar reisvaccinaties gehaald kunnen worden. Meestal moet je van tevoren een formulier invullen waarin je kan aangeven of er sprake is van allergieën en intoleranties. 

Handige websites

 

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Tomatengalette met pistachepesto

Lees meer over 'Tomatengalette met pistachepesto'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'